HOOFDDORP - Pierre Rolland heeft zich verdedigd tegen de kritiek dat hij zondag ten aanval trok op het moment dat het peloton wachtte op de met materiaalpech kampende Cadel Evans.

De Fransman zegt dat hij er niet van op de hoogte was dat Evans lek had gereden. ''Ik wist niet wat er was gebeurd, want mijn oortje werkte niet'', liet Rolland weten.

De nummer negen van het algemeen klassement zag toen het peloton stil viel zijn kans schoon om tijdwinst te boeken.

Achter hem hadden op de top van de Mur de Péguère echter tal van renners een lekke band opgelopen omdat een onverlaat spijkers op de weg had gestrooid.

Woede

Juist daarom wekte de aanval van Rolland de woede van het peloton, dat op initiatief van geletruidrager Bradley Wiggins temporiseerde.

''Ik viel aan om plaatsen te stijgen in het klassement. Ik had de hele beklimming in de top vijf gereden en wist niet wat er achter me gebeurde. Ik vroeg de ploeg via mijn oortje om uitleg, maar er kwam geen reactie. Ik had meer dan een minuut voorsprong dus trok ik door'', verklaarde Rolland, die vorige week de etappe naar La Toussuire won.

''Na de afdaling had ik tegenwind en pakte het peloton, met op kop Lotto en Liquigas, me terug. Pas toen Frank Schleck me om uitleg vroeg, begreep ik wat er gebeurd was."

"Ik ken de wetten in het peloton en als iemand zou aanvallen om te profiteren van een lekke band, zou ik de eerste zijn om te reageren. Als ik alles had geweten, dan had ik niet aangevallen. Wie me kent, weet dat. De verwijten die ik nu te horen krijg, doen pijn."

Onmogelijk

Zijn ploeg Europcar bevestigt de woorden van Rolland. "Zijn oortje werkte niet goed omdat hij te ver zat'', zegt sportief directeur Dominique Arnould. ''Ik probeerde hem van de situatie op de hoogte te brengen, maar hij antwoordde niet."

"Er is geen reden om er ruzie over te maken. Pierre ging van bij het begin van de afdaling in de aanval. Hij had dus onmogelijk kunnen weten dat Evans in de problemen zat."

Lees alles over de Tour op onze special