HOOFDDORP - Robert Gesink baalde donderdag dat hij moest besluiten om zijn weg in de Tour de France niet meer te vervolgen.

"Dit is mijn niveau onwaardig. Ik heb van de Tour van vorig jaar geleerd dat het niet verstandig is om door te harken voor een zestigste plaats", aldus Gesink voor de camera van de NOS.

Gesink speelde in 2011 door een val geen belangrijke rol in Frankrijk. De Varssevelder kwam nu in de elfde rit op bijna een half uur binnen van winnaar Pierre Rolland.

"Mijn ribben doen ontzettend zeer en alles er omheen is ook gekwetst. Ik kan niet diep gaan. Het voelt af en toe alsof ik op een lekke achterband rijd."

"Ik ben tot het einde door blijven knokken, maar fysiek ga ik het niet meer goedmaken op de grote mannen die fysiek in topvorm zijn."

Vuelta

Gesink besloot in samenspraak met de ploegleiding de strijd te staken. Medekopman Bauke Mollema had eerder al in de remmen geknepen.

"Dit was niet het niveau waar ik op gehoopt had. Ik ga goed herstellen en probeer me op te laden naar een hele mooie Vuelta."