HOOFDDORP - Met nog een kleine halve minuut te gaan tot het verstrijken van de tijdslimiet bereikte Kenny van Hummel donderdag net op tijd de streep in La Toussuire.

De sprinter van Vacansoleil-DCM bekende dat hij last had van een hongerklop. "Op negen kilometer van de streep begon het. Dan is het gewoon eten, eten, eten", zei Van Hummel na afloop tegen de NOS.

"Dan ben je eigenlijk al te laat. Ik heb ontzettend afgezien. Ik wist dat het krap ging worden. De laatste kilometers waren net een tijdrit. Ik heb ontzettend afgezien, zelfs de echte klimmers kwamen in de problemen."

Van Hummel, die in de Tour van 2009 een cultstatus verwierf door zijn matige klimkwaliteiten, werd 167e en laatste op 36 minuten en 35 seconden van winnaar Pierre Rolland.

Collega-sprinter Alessandro Petacchi haalde de tijdslimiet niet en moet de Tour verlaten. Datzelfde geldt voor zijn helper Yuri Krivtsov.

Voortvarend

De dag leek voortvarend te beginnen voor Nederland toen Robert Gesink al vroeg ten aanval trok. Ook Pieter Weening, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk en Johnny Hoogerland lieten zich van voren zien.

Gesink zakte echter al snel ver terug en zag vervolgens medekopman Bauke Mollema, net als ploeggenoot Mark Renshaw, afstappen. Bij Vacansoleil-DCM knepen de Nederlanders Rob Ruijgh en Lieuwe Westra definitief in de remmen.

Kruijswijk kwam daarbij nog eens tijdens de eerste afdaling van de dag ten val, maar hij kon zijn weg wel vervolgen. Al tijdens de rit uitte Rabobank-ploegleider Adri van Houwelingen zijn twijfels over het opstappen van Gesink vrijdag in de twaalfde etappe.

Capituleren

Na afloop van de etappe werd duidelijk dat de kopman van Rabobank vrijdag inderdaad niet van start zal gaan. Gesink rijdt later dit jaar nog de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen, de Vuelta a Espagna en neemt, hoogstwaarschijnlijk, deel aan de WK wielrennen in Valkenburg.

Ten Dam was net als de afgelopen dagen de beste Nederlander in koers. Hij hield lang van voren stand, maar moest uiteindelijk alsnog capituleren. Hij kwam niettemin binnen op de twintigste plaats (op 7.27 van Rolland) waardoor hij de top dertig van het algemeen klassement binnenkomt.

Kruijswijk eindigde als 27ste op 12 minuut en vier seconden. Weening gaf een klein kwartier toe op de zegevierende Fransman en bereikt als 34ste de streep in skioord La Toussuire.