HOOFDDORP - Robert Gesink gaat vrijdag niet meer van start in de twaalfde etappe van de Tour de France.

Dat liet de Rabobank-ploeg weten. De kopman kwam donderdag op grote achterstand binnen in de elfde rit.

Gesink had het na een val in de eerste week al dagen moeilijk in Frankrijk. In La Toussuire moest de Varssevelder zelfs 29.32 toegeven op ritwinnaar Pierre Rolland.

Gesink is na overleg met ploegleider Nico Verhoeven uit de Tour gestapt. Eerder op de dag zag de ploeg ook Bauke Mollema en Mark Renshaw afstappen.

Doordat Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh eveneens in de remmen knepen, komt het aantal Nederlandse uitvallers donderdag op vier.

Podiumplaats

Gesink hoopte op een podiumplaats in Parijs, maar moest zijn ambities vrijdag laten varen nadat hij betrokken was geweest bij een zware valpartij in het peloton.

Hij raakte in de daaropvolgende dagen steeds verder op achterstand in het klassement. Gesink ging donderdag in de zware alpenrit vanaf het vertrek in de aanval, maar moest al snel weer lossen.

Gesink moest in 2009 tijdens de Tour opgeven vanwege een gebroken pols, een jaar later eindigde hij als vijfde. In 2011 maakte een valpartij al snel een einde aan zijn ambities, al reed Gesink de Tour wel uit.