LUIK - Vacansoleil-DCM is vastbesloten om deze Tour de France een rit te winnen. De Nederlandse formatie reed in de vorige edities van de Ronde van Frankrijk veel in beeld, maar wil nu echt oogsten.

Door Charlie Bootsman

“We zullen misschien wat minder in het zicht van de camera’s rijden, maar de kwaliteit zal een stuk hoger zijn”, aldus Hilaire van der Schueren, de belangrijkste ploegleider van Vacansoleil in de rittenkoers.

Renners als Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra reden regelmatig voorop in de Tour, maar ritzeges heeft dat nog niet opgeleverd. Van der Schueren wil dat in deze editie wel zien.

“Daar gaan we voor. De ploeg heeft zich ontwikkeld. Aan het begin moesten we naam maken door ons te laten zien en nu moeten we een etappezege pakken. Dat betekent geen loze ontsnappingen en geen onnodige energie verspillen.”

Kopman

Wout Poels lijkt de belangrijkste troef van Vacansoleil, maar er kan zich ook zomaar een andere kopman aandienen. “Als Westra het bijvoorbeeld goed doet in de proloog en bovenin het klassement staat, kunnen we voor hem gaan.”

De Vlaamse ploegleider verwacht massale belangstelling bij de proloog en de eerste rit in Luik. Hij begrijpt ook dat de Nederlandse wielerliefhebbers snakken naar een Nederlandse etappezege.

Pieter Weening was in 2005 de laatste ritwinnaar in de Tour. “Dat is lang geleden, dus het wordt tijd. Even in de gele trui rijden zou ook mooi zijn.”