RIJSWIJK - Marianne Vos hoeft niet aan haar gebroken sleutelbeen te worden geopereerd. Dat heeft een woordvoerder van de Rabobankploeg dinsdag gemeld.

De kwetsuur moet genezen door een periode van rust in te lassen en de wielrenster hoopt op 29 juni haar comeback te kunnen maken in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Vos brak vorige week vrijdag tijdens de Valkenburg Hills Classic haar sleutelbeen.

De Raborenster viel al vroeg in de wedstrijd, door een botsing met een motorrijder tijdens de afdaling van de Fromberg, maar reed de koers toch uit.

Uit een röntgenfoto bleek al dat het een ''mooie breuk'' was, waardoor een ingreep waarschijnlijk niet nodig was. Dat werd dinsdag bevestigd.

''Zoals het er nu uitziet, kan ik wel naar de Giro Donne'', zei Vos, die nu al voorzichtig op een rollerbank mag fietsen.

Voorzichtig

''Maar ik moet wel voorzichtig zijn want ik mag mijn rechterarm niet belasten. Maar goed, het is al meer dan waarop ik durfde te hopen.''

Ondanks de tegenvaller lijkt deelname aan de Spelen dus niet in gevaar te komen. De olympische wegwedstrijd staat voor 29 juli op het programma. Op 1 augustus volgt de individuele tijdrit.

Vos moet wel het NK tijdrijden en het NK op de weg aan zich voorbij laten gaan. ''Ik wil de risico's natuurlijk niet gaan opzoeken'', sprak ze. ''Alleen wanneer het herstel echt fantastisch gaat, zou dat NK op de weg nog aan de orde kunnen komen.''