MEEUWEN - Marianne Vos verwacht dat ze op tijd is hersteld van haar sleutelbeenbreuk om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Door Anne Joldersma

“Londen ga ik wel halen. Tenminste, daar ga ik vanuit. Maar de voorbereiding is wel verstoord”, vertelt de renster van Rabobank aan NUsport.

“Het herstel gaat even duren. En week of zes is te veel, dus ik hoop sneller. Over twee maanden zijn de Spelen al.”

“Ik zal er niet als een vaatdoek aan de start verschijnen, maar de kans is aanwezig dat ik niet honderd procent zal zijn. Natuurlijk loop je wel wat trainingsachterstand op en mis je wedstrijdritme. Balen, want juist bij de Spelen wil je 102 procent zijn en niet 98 procent.”

Breuk

Vos liep haar kwetsuur vrijdag op tijdens de Valkenburg Hills Classic. De Raborenster stapte nog wel op de fiets en reed de koers uit, maar na onderzoek in het ziekenhuis bleek ze toch een breuk in haar sleutelbeen opgelopen te hebben.

“Eerst dachten we dat het niet zo erg was. Pas op de foto’s in het ziekenhuis werd duidelijk dat er een breuk was.”

Vos heeft een paar dagen volledige rust opgelegd gekregen. “Juist om het herstel zijn werk te laten doen. Eén rare beweging kan het nu verergeren. Als ik ga proberen te trainen, gaat de energie ook daar in zitten en niet in het herstel.”

“Dus de eerste paar dagen helemaal niets en dan hopelijk op de roller. Die zetten we maar buiten met dit weer.”

Focus op Londen

Vos overweegt niet een onderdeel in Londen te laten schieten. “Nee, ik rijd alleen de wegwedstrijd en de tijdrit. En die zijn de tweede en de vijfde dag van de Spelen. Daar is niet in te schuiven.”

“Ik denk niet dat ze voor mij het olympische programma gaan verschuiven. Natuurlijk zijn de WK in Valkenburg ook een mooi doel, maar de focus ligt eerst op Londen.”