AMSTERDAM - Niet voor het eerst deze Giro d'Italia eindigde een etappe maandag in een door een valpartijen ontregelde massasprint. Filippo Pozzato nam de schuld op zich voor de laatste grote crash.

Op 350 meter van de streep in Frosinone lag een gemene bocht. Matthew Goss ging daar als een van de eerste doorheen, maar werd aangetikt door Pozzato.

"Ik wil graag sorry zeggen tegen iedereen", zei de Italiaan na afloop. "Ik knalde tegen Goss aan, ook al remde hij misschien. Maar je moet het kunnen toegeven als je een fout maakt en daar heb ik geen problemen mee."

''Ik hoop dat Goss en de andere jongens geen serieuze blessures hebben opgelopen.''

Ventoso

Francisco Ventoso profiteerde optimaal van de wanorde, want de Spanjaard won de ontregelde sprint.

"Blijkbaar ging een aantal coureurs om onbegrijpelijke redenen rechtdoor'', sprak de winnaar verbaasd. "Ik zat niet in zo'n goede positie, maar toen de valpartij gebeurde kon ik enkele plaatsen opschuiven en naar de overwinning sprinten.''

De renner van Movistar had - blijkbaar in tegenstelling tot een aantal van zijn collega's - de route goed bekeken. "Ik had die bocht erg goed bestudeerd", bevestigde Ventoso, die zijn zege opdroeg aan zijn vorig jaar overleden oud-ploegmaat Xavier Tondo.

"Dit is blijkbaar tot wat sprinten is verworden tegenwoordig. We willen allemaal winnen, voelen de druk, nemen risico's. Ik had geluk vandaag en nam precies de juiste hoeveelheid risico, maar ook niet meer." 

Rabobank

Rabobank-troef Mark Renshaw werd ook hevig gehinderd door de valpartij. De Australiër viel niet, maar was wel direct uitgeschakeld voor de ereprijzen.

"We wisten dat je voor die bocht goed moest zitten", zei ploegleider Jan Boven op de site van zijn ploeg. "Renshaw zat bij die bocht als zesde en dus zag het er heel goed uit."

"Maar omdat het uiteindelijk toch om de uitslag gaat, is het vandaag vooral balen. Je koopt er dan weinig voor dat het daarvoor naar wens verloopt. We zitten deze Giro twee keer bij de sprint erg goed geplaatst en twee keer staan we door een val alsnog met lege handen."

"Gelukkig viel Renshaw zelf niet en hebben we geen brokken, maar het is wel erg zuur dat je kans zo om zeep wordt geholpen."