AMSTERDAM - Paolo Tiralongo heeft in Rocca di Cambio de zevende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. In een sprint bergop versloeg de Italiaanse Astana-renner zijn landgenoot Michele Scarponi.

De rit over 205 kilometer eindigde op een klim van tweede categorie. Na een enerverende beklimming zette Scarponi op 500 meter van de streep de sprint aan, maar Tiralongo kon hem vlak voor de finish voorbij steken.

Frank Schleck werd derde en lijkt dus ondanks een slechte voorbereiding goed in vorm.

De Canadees Ryder Hesjedal nam de leiderstrui over van de Italiaan Adriano Malori, die al vroeg in de klim gelost werd. Hij is de eerste Canadese drager van de roze trui.

Tom Jelte Slagter was op de 21e plek de beste Nederlander.

Test

De zevende etappe was de eerste met aankomst bergop, waardoor er een eerste klimtest voor de klassementsrenners verwacht werd. De etappe voerde van Recenati naar Rocca di Cambio.

De Italianen Matteo Rabottini (Farnese) en Mirko Selvaggi (Vacansoleli), de Zwitser Reto Hollenstein (NetApp) en de Japanner Fumiyuki Beppu (Orica) vertrokken vanuit het vertrek en kregen bijna tien minuten voorsprong.

Aan de voet van de slotklim, op zo’n achttien kilometer van de finish, was Stef Clement de eerste renner die uit het peloton probeerde weg te rijden. Dat gebeurde op ongeveer anderhalve minuut van de vier koplopers, waar Rabottini liet zien over de beste klimmersbenen te beschikken.

Wegspringen

De actie van de Nederlands kampioen tijdrijden was gedoemd te mislukken, zeker nadat de een na de ander probeerde weg te springen uit het grote pak. Door de relatief langzame aanloop zaten veel coureurs nog fris. Hierdoor werden ook de vluchters al snel ingelopen op de Rocca di Cambio, een klim van tweede categorie.

Op zo’n vijftien kilometer van de streep moest Malori in het roze zoals verwacht het peloton laten gaan.

Grotere namen

Halverwege de klim begonnen ook de grotere namen zich met de debatten te bemoeien. Emmanuelle Sella, Damiano Cunego en José Rujano lieten zich zien, maar kwamen niet weg.

Daardoor kregen de Italiaan Stefano Pirazzi en de Spanjaard José Herrada de kans om weg te rijden, maar zij werden op een kilometer van de finish bijgehaald.

Vervolgens werd er bovenop gesprint door een select groepje favorieten. Scarponi werd goed gebracht door zijn ploeggenoten, maar Tiralongo kon vlak voor de streep de winnaar van vorig jaar voorbijsteken.

Roze

Hesjedal werd vijfde op vijf seconden en dat was genoeg om de leiding in het klassement over te nemen. Van de favorieten zaten naast Schleck ook Joaquim Rodríguez (vierde op drie seconden) en Ivan Basso (achtste op negen seconden) nog in de top tien.

De nieuwe leider heeft nu vijftien seconden voorsprong op Tiralongo en zeventien op Rodríguez. Roman Kreuziger (zevende), Basso (achtste) en Schleck (twaalfde) staan ook nog binnen een minuut van het roze.

Bekijk alle klassementen