AMSTERDAM - Voor Adriano Malori was de zesde etappe van de Ronde van Italië er een om nooit te vergeten. De 24-jarige coureur van Lampre veroverde de roze leiderstrui.

Malori werd in 2008 in Varese wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, maar voor de Italiaan viel dat opeens in het niets in vergelijking met zijn tweede plek in de etappe die hem de leiding in het klassement opleverde.

"Niets is hiermee te vergelijken", zei hij tegen Gazzetta dello Sport, terwijl hij zijn roze trui kuste. "Dit is de droom voor alle jonge fietsfans."

"Ik heb er hard voor moeten werken vandaag. Het parkoers was lastiger dan we verwachtten. Maar op een gegeven moment werd mij verteld dat ik de trui kon pakken en toen ben ik niet meer naar de weg gaan kijken en alles gaan geven."

Emotioneel

Malori moest vooral letten op de Pool Michal Golas, de vluchter die het dichtst bij hem in de buurt stond in het klassement. De Italiaan versloeg hem echter in de sprint, waardoor de roze trui voor hem was.

"Ik werd emotioneel zodra ik finishte", gaf Malori toe. "Ik moest even diep zuchten om mijn tranen te bedwingen. Sprinten is niet echt mijn specialiteit, maar gelukkig lukte het me vandaag."

De vreugde duurt wellicht maar één dag, omdat er zaterdag weer een lastige bergrit op het programma staat. Malori: "Misschien verlies ik morgen de trui weer, maar dat is oké, dit is al fantastisch."

Rubiano

De Colombiaan Miguel Angel Rubiano had ook reden om te lachen, want hij won solo de etappe met aankomst in Porto Sant'Elpidio.

"In de laatste paar kilometer dacht ik aan mijn vrouw en aan mijn dochtertje, zij zal binnenkort ter wereld komen. Ik kende deze wegen goed, omdat ik hier heb gewoond. Het was geweldig om te winnen voor mensen die mij kennen."