PORTO SANT'ELPIDIO - De Colombiaan Miguel Angel Rubiano heeft vrijdag de zesde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven.

De coureur van de bescheiden Androni-formatie demarreerde tijdens de slotklim, op circa 40 kilometer van de finish, weg bij zijn medevluchters en soleerde naar de dagzege.

De rit ging van Urbino naar Porto Sant'Elpidio over 207 kilometer. De Litouwer Ramunas Navardauskas had het lastig op het heuvelachtige parcours en kon het tempo van het peloton niet volgen.

Adriano Malori, die de spurt van de vier achtervolgers won, greep de leiding in het algemeen klassement. De Italiaan verdedigt zaterdag een voorsprong van vijftien seconden op de Pool Michal Golas, die als derde over de streep kwam.

Mooiste dag

''Dit is de mooiste dag van mijn leven'', jubelde Malori, die op zijn wang nog een rode afdruk van de mond van de rondemiss als souvenir koesterde.

''Ik ben al na tien kilometer in de aanval getrokken. Het was een hele zware dag, maar ik had het geluk dat mijn medevluchters ook wilden samenwerken. Ik moet hen bedanken.''

Klassementsrenners

Naar verwachting zal Malori het roze tricot maar een dag dragen, aangezien zaterdag de rit eindigt bovenop een col van de tweede categorie.

Twee klassementsrenners staan reeds in de top tien van de algemene rangschikking: de Canadees Ryder Hesjedal (derde, op 0.17) en de Spanjaard Joaquin Rodriguez (zesde, op 0.36).

Tom Jelte Slagter was de beste Nederlander. Hij eindigde als 35e, in het peloton dat na 1.51 over de finishlijn kwam.

Theo Bos

Theo Bos en Mark Cavendish kwamen duidelijk te kort op het heuvelachtige parcours en moesten zich nog haasten om binnen de tijdslimiet binnen te komen. Dat lukte ternauwernood.

De sprinters bereikten samen met Dennis van Winden en voormalig rozetruidrager Taylor Phinney ruim 33 minuten na de winnaar de streep. Thor Hushovd, Tyler Farrar en Romain Feillu staakten de strijd.

Bekijk alle klassementen