AMSTERDAM - Na de Rund um Köln van afgelopen maandag begint woensdag het echte werk voor Rob Ruijgh. De Brabantse Pijl is voor hem niet alleen het begin van de heuvelklassiekers, maar het begin van een wielerseizoen dat meerdere hoogtepunten moet kennen.

Door Anne Joldersma

"Ik kijk er echt naar uit", laat hij aan NUsport weten. "Ik heb eerder in het jaar last gehad van mijn knie, maar die problemen zijn weg.''

''Het gaat de goede kant op en ik sta eigenlijk van te kijken hoe goed mijn conditie is terwijl ik toch een tijdje heb stilgestaan. Misschien kan er van mij wel wat verwacht worden."

Ruijgh rijdt woensdag de Brabantse Pijl waarna de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en zijn debuut in Luik-Bastenaken-Luiken volgen.

WK

De heuvelklassiekers zijn echter slechts de opmaat voor een lang seizoen waarin vooral de Tour de France en de wereldkampioenschappen in 'zijn' Valkenburg dik onderstreept in de agenda staan.

De Limburger eindigde vorig jaar vanuit het niets als beste Nederlander in de Tour en hoopt die prestatie te kunnen evenaren. Daarnaast zou hij graag door bondscoach Leo van Vliet worden opgenomen in de selectie voor de wegwedstrijd bij de WK. Maar eerst wachten de heuvelklassiekers.

Vrijbuiters

"Wij zullen proberen met zoveel mogelijk renners in de finale te komen", beschrijft Ruijgh de voorgenomen tactiek van zijn ploeg Vacansoleil. "Wij zijn wel een ploeg van vrijbuiters. Met renners als Johnny Hoogerland, Marco Marcato, Björn Leukemans en mijzelf."

"Als we met veel mensen mee zitten in de finale kunnen we het uitspelen. Misschien doen we dan wel mee om de overwinning."

De 25-jarige renner zelf is bovenal blij dat de echte koersen er weer aankomen, ongeacht het resultaat. "Ik ben blij dat het hele gebeuren met mijn knie nu achter de rug is", verklaart Ruijgh, die in de Ronde van Catalonië, half maart, moest afstappen vanwege klachten aan het gewricht.

"Het is altijd fijn als de winter echt achter de rug is, het seizoen begint en je de dingen waarop je hard getraind hebt voor de dag kan brengen."