ROTTERDAM - Argos is de nieuwe hoofdsponsor van de Nederlandse wielerploeg die dit seizoen begon onder de naam Project 1t4i. De naam werd vrijdag in Rotterdam bekendgemaakt.

Het oliebedrijf volgt Skil op, dat sinds 2006 naamgever was van de ploeg. De coureurs zullen zondag in de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in hun nieuwe tenue van start gaan.

De overeenkomst met Argos loopt tot en met eind 2014.

Argos fuseerde vorig jaar met de North Sea Group en hoort nu bij de grootste onafhankelijke oliehandelaars van Europa.

De sponsorplannen werden tot het laatste moment geheim gehouden, al was het van oorsprong Rotterdamse bedrijf wel een van de vele namen die in het geruchtencircuit vielen.

Tot vrijdag was Project 1t4i de werktitel van de equipe die uitkomt in de ProContinental Tour, het een na hoogste niveau in het wielrennen. Dat stond voor team spirit, inspiratie, integriteit, innovatie en - in het Engels - improvement.

Tour de France

De ploeg won dit jaar al vijf koersen. Marcel Kittel sloeg toe in de Ronde van Oman (twee keer), de Ster van Bessèges en de Driedaagse De Panne en Patrick Gretsch was succesvol in de Ruta del Sol.

Met Kittel is een van de sterkhouders van het team genoemd. Andere bekende namen die voor de formatie koersen zijn John Degenkolb, Koen de Kort, Tom Veelers en Tom Stamsnijder.

Argos-Shimano hoopt in juli deel te nemen aan de Tour de France. Tourbaas Christian Prudhomme was vrijdag aanwezig bij de presentatie. In tegenstelling tot de voorgaande jaren rond deze tijd heeft zijn laatste uitnodigingen nog niet verdeeld.

“We hebben geen haast", zei de Fransman. Teammanager Iwan Spekenbrink: “Het is hun feestje, zij bepalen wie ze uitnodigen, maar we hebben een goede relatie.”

Crisis

Peter Goedvolk, de algemeen directeur van Argos, vindt het, de economische situatie ten spijt, geen slecht moment om in het wielrennen te stappen.

“De crisis zit ook tussen je oren. Natuurlijk gebeurt er momenteel veel. Maar de verwachtingen voor de toekomst zijn niet zo slecht.”

''Ik heb het personeel vanochtend pas ingelicht, we zijn trots op de samenwerking met deze wielerploeg."