NICE - Lieuwe Westra is er net niet in geslaagd de Franse rittenkoers Parijs-Nice te winnen.

De Friese renner van Vacansoleil-DCM kon zondag in de afsluitende klimtijdrit de Brit Bradley Wiggins niet van de eerste plaats verdrijven.

Wiggins won op de Col d'Èze met twee seconden voorsprong op Westra, die zes seconden had moeten goedmaken.

"Hij was sterker'', concludeerde Westra. De Nederlander sloot een week af waarin hij een rit won en twee ploeggenoten hetzelfde zag doen.

''Het is een ongelooflijke week geweest. Voor mij en voor de ploeg was het geweldig.''

Vacansoleil

Vacansoleil kan terugkijken op een goede ronde. Zaterdag had de Belg Thomas De Gendt de ploeg de derde ritzege bezorgd door in de rit van Sisteron naar Nice alleen aan te komen.

Westra en de Zweed Gustav Erik Larsson waren verantwoordelijk voor eerdere dagsuccessen.

Westra verpulverde zondag bij binnenkomst na 9,6 kilometer de tot dan beste tijd van de Fransman Jean-Christophe Peraud.

Hij was liefst 31 seconden sneller maar Wiggins dook nog onder zijn tijd. De Spanjaard Alejandro Valverde werd derde in het eindklassement op een minuut en tien seconden van de 31-jarige kopman van Team Sky.

Wiggins

Wiggins werd de eerste Brit sinds Tom Simpson in 1967 die Parijs-Nice won.

''Ik ken de geschiedenis en ben trots dat ik dit bereikt heb'', vertelde de drievoudig olympisch kampioen, die halverwege nog twee seconden achter lag op Westra.

''Het was zwaar, ik wist dat Westra sterk was nadat hij afgelopen week al een bergrit had gewonnen. Maar ik geloofde er ook in.''

Westra

Westra had gekozen voor een alles-of-niets-start die hem dus onderweg een paar tellen voorsprong had opgeleverd.

''Ik moest wat en ben vol vertrokken. Het ging goed, maar het was niet goed genoeg om Wiggins te kloppen.''

Voor Westra was het al bijzonder dat hij in een koers als Parijs-Nice mee kon doen om de eindzege.

''Ik voelde even teleurstelling dat ik hier niet won, maar ik zal me de komende week wel realiseren dat dit een bijzondere week was."

"Het was de eerste keer dat ik voor een klassement reed en ik word tweede achter iemand die dat al jaren doet. Ik heb hier hard voor gewerkt. Dit is de bevestiging.''