AMSTERDAM - Het feit dat enkele Spaanse topkoersen op losse schroeven staan als gevolg van financiële problemen, baart voorzitter Pat McQuaid van de UCI zorgen.

De organisaties van de Ronde van Catalonië, de Ronde van Baskenland en de Clasica San Sebastian luidden vorige week de noodklok: zonder extra sponsorbijdrages is de kans klein dat de wedstrijden dit seizoen worden verreden.

McQuaid kondigt aan dat de UCI een bijdrage wil leveren. “Hoewel onze middelen niet onbeperkt zijn, stellen we alles in het werk om de organisaties een handje te helpen.”

Precedent

Er bestaat een precedent: vorig jaar dichtte de wielerunie een gat in de begroting van de World Tour-wedstrijd GP Ouest France de Plouay. Er is een potje voor dit soort gevallen, het zogeheten ‘World Tour reserve fund’.

“We moeten de traditie en cultuur van deze sport beschermen”, wijst McQuaid op het belang van de continuering van de Spaanse topkoersen. “Hopelijk kan de UCI opnieuw een oplossing bieden.”

Data

De wielerunie wil ook op andere manier een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door het in samenwerking met de organisatie opzetten van een meerjarenplan.

De Ronde van Catalonië begint al op 19 maart, de Ronde van Baskenland staat tussen 2 en 9 april in de agenda. De datum voor de Clasica San Sebastian is 14 augustus.