AMSTERDAM - Thomas Voeckler is de lieveling van het Franse publiek, maar is in het peloton minder geliefd. De Franse coureur van Europcar heeft toegegeven dat zijn rijstijl hem veel vijanden heeft opgeleverd in het wielrennen.

Voeckler boekte zijn eerste grote successen in 2004 toen hij Frans kampioen werd en de gele trui droeg in de Tour de France. Zijn populariteit in zijn thuisland steeg snel, maar zijn collega´s moesten niets van Voeckler hebben.

''De laatste paar jaar ben ik de lieveling van het Franse publiek. Tegelijkertijd hebben negen van de tien wielrenners een hekel aan mij'', laat Voeckler aan L´Equipe weten.

De Fransman ondervond aan den lijve dat onder anderen Tom Boonen en Mario Cipolini niet gediend waren van zijn agressieve rijstijl. ''In 2001 vertelde Cipolini voorafgaand aan iedere etappe van de Giro d´Italia waar de renners het recht hadden om aan te vallen.''

Met zijn slimme acties verraste Voeckler het afgelopen jaar opnieuw in de Tour de France. Hij eindigde uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement en daarmee verbaasde hij zichzelf ook.

''Ik heb momenteel een niveau dat ik nooit had gedacht te bereiken. Ik heb geen idee hoe dat mogelijk is, maar ik kan iedereen verzekeren dat ik geen doping heb gebruikt.''