AMSTERDAM - Theo Bos is op de weg terug. De sprinter van Rabobank reed zondag zijn tweede koers van het jaar.

Na een beenblessure, die hem in de winter zes weken van de fiets hield, stapte hij op in de Clásica de Almeria. Hij finishte in de achterhoede.

De race werd gewonnen door zijn ploeggenoot Michael Matthews. Bos: “Als ik geen tegenslag krijg, ben ik op niveau als de Giro van start gaat.”

Bos - die dit jaar ook al een criterium in Mallorca had gereden - sprak na de koers van een ‘lastig parcours’ en stelde dat hij ‘serieus tekort’ kwam in de slotfase. In 2010 won hij in het shirt van het inmiddels opgedoekte Cervélo de wedstrijd in Zuid-Spanje.

Bos: “Het ging niet slecht, maar ik hoopte natuurlijk stiekem op meer, zeker omdat ik hier al een keer had gewonnen. Maar dat ik teleurgesteld ben is niet eerlijk ten opzichte van mezelf. Ik had geen klachten over mijn been en ik moet nu in de koersen scherper zien te worden.”

Bloedvaten

Bos onderging op 14 november een operatie in zijn liesstreek om een probleem in een van zijn bloedvaten te verhelpen. De ‘knik’ in de ader zorgde ervoor dat Bos bij een ferme inspanning tot zestig watt minder kracht kon leveren met zijn linkerbeen. Na zes weken begon hij weer met fietsen.

Bos: “De meeste renners beginnen in de periode dat ik werd geopereerd, dus ik loop zes weken achter.”

Over de deelname aan de Ronde van Italië (5 t/m 27 mei) zegt hij vanuit Spanje: “Het wordt inderdaad een beetje een race tegen de klok, maar mijn been voelt heel goed en als ik geen tegenslag krijg komt het goed. Ik heb daar alle vertrouwen in.”