AMSTERDAM - Sep Vanmarcke heeft zaterdag in Gent de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De 23-jarige Belgische coureur van Garmin klopte zijn landgenoot Tom Boonen en de Spanjaard Juan Antonio Flecha in de sprint.

Het drietal reed de laatste twintig kilometer samen na een klassieke afvalrace over tweehonderd kilometer.

Heinrich Haussler passeerde als vierde de streep op 24 seconden, voor Greg Van Avermaet. Er eindigden geen Nederlanders bij de eerste tien.

Vanmarcke had voor zaterdag nog geen koers gewonnen bij de profs.

Iets voor 11.30 uur vertrokken de 196 renners voor de eerste belangrijke koers van 2012 op West-Europees grondgebied. Het peloton moest over tien hellingen en negen kasseistroken.

Vroege vlucht

Al vrij vroeg ontstond er een kopgroep van zeven man. De Nederlanders Arnoud van Groen en Lieuwe Westra hadden hierin gezelschap van David Boucher, Davide Ricci Bitti, Sven Vandousselaere, Marco Haller en Florian Vachon.

De voorsprong van de avonturiers nam al snel gigantische proporties aan. Pas toen het verschil twaalf minuten bedroeg, stuurden de favorieten hun knechten naar voren om tempo te maken in het peloton.

Op de Taaienberg ging Boonen op de pedalen staan. Lars Boom probeerde de Belg te passeren, maar kwam daarbij ten val. De Rabo-renner zou zich niet meer vooraan laten zien.

Sebastian Langeveld, de winnaar van 2011, kon een topklassering eveneens vergeten nadat hij werd opgehouden door een valpartij. Samen met Philippe Gilbert, die de slag miste door een lekke band, probeerde hij tevergeefs terug te keren aan het front.

Afvalrace

De groep-Boonen, met onder anderen Matti Breschel, Thor Hushovd en Flecha, haalde op veertig kilometer van de finish de overgebleven leiders Westra en Vandousselaere bij. De moegestreden Westra moest het elitegroepje meteen laten rijden.

De kopgroep werd snel uitgedund, vooral door versnellingen van de oersterke Vanmarcke, die met name op de kasseienstrook van de Lange Munte indruk maakte. De renner van Garmin kreeg alleen Boonen en Flecha met zich mee.

Het trio reed eendrachtig samen tot twee kilometer van de meet. Flecha probeerde weg te komen, maar had daarbij geen succes. Ook een poging van Vanmarcke mislukte.

De jonge Belg maakte het echter af in de sprint. Boonen kwam weliswaar vroeg op kop, maar moest uiteindelijk op drie fietslengtes genoegen nemen met plaats twee.