KORTRIJK - Volgens Juan Antonio Flecha, zaterdag kopman van Sky, is het niet nodig om honderd procent scherp aan de start te staan van de Omloop Het Nieuwsblad om te winnen.

De 34-jarige Spanjaard won in 2010 de koers, vorig jaar versloeg Sebastian Langeveld hem met klein verschil in een sprint.

“Je hoeft niet honderd procent te zijn hier”, vertelde Flecha daags voor de start van het Noord-Europese wielerseizoen in Kortrijk waar hij met zijn ploeg verblijft.

De meeste kanshebbers voor de zege zijn dezelfde renners die ook een paar weken later in de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix willen pieken, wedstrijden van een hoger kaliber. “De meeste toppers zijn dat dan ook niet morgen.”

Boonen

Flecha noemde naast zichzelf ook Tom Boonen (Omega-Pharma-QuickStep) als grote favoriet. Flecha stond vier van de laatste vijf edities op het ereschavot. Eén keer dus als winnaar, zijn eerste jaar bij Sky.

De start/finish van de Omloop Het Nieuwsblad bevindt zich zaterdag in Gent.

Flecha, die in het verleden ook voor Rabobank reed, heeft zijn voorbereiding op het klassieke seizoen ietwat aangepast. Na de Ronde van Qatar heeft hij de Ronde van Oman links laten liggen en is in Spanje gaan trainen, vooral op explosiviteit.

“Dat hebben de meesten in onze ploeg gedaan”, zei Flecha. “Om meer aanvallen te kunnen uitvoeren in plaats van één lange. De toppers als Fabian Cancellara (zaterdag overigens niet aan de start, red) kunnen dat ook. En ik vind: je moet altijd trachten jezelf te verbeteren."

Liefhebber

Flecha is een liefhebber van de Vlaamse koersen, dus ook de Omloop. En niet alleen omdat het de eerste Vlaamse koers is.

Flecha: “Morgen zal een geweldige dag worden, dat kan niemand ontkennen, toch. Want het is gewoon een mooie koers, mooi parcours, veel publiek. De Omloop is mooi om te zien. Het is geen Ronde van Vlaanderen, dat klopt, maar ik vind hem wel mooier dan Gent-Wevelgem bijvoorbeeld.”