KOKSIJDE - De Belg Niels Albert heeft zondag voor een uitgelaten massa in Koksijde de wereldtitel veldrijden veroverd. Het WK was bij de eliterenners vooral een Belgisch feestje.

Zilver ging naar Rob Peeters, brons was voor Kevin Pauwels; ook Belgen. De eerste zeven die aan de streep arriveerden, waren zondag Belgen. De Tsjech Radomir Simunek werd achtste.

Voor Albert was het zijn tweede wereldtitel bij de senioren. In 2009 was hij al eens de beste in Hoogerheide. Albert, die over een week 26 jaar wordt, nam de titel over van de Tsjech Zdenek Stybar. Die finishte in Koksijde als dertiende.

Albert sloeg al vroeg in de wedstrijd een gat en kon in het vervolg niet meer achterhaald worden.

Missie

 Albert is de afgelopen weken maar met één ding bezig geweest en dat was de wereldtitel winnen. In Koksijde slaagde de veldrijder overtuigend in zijn missie.

''Ik moest en ik zou die titel winnen. Ik heb ook tegen mezelf gezegd: ik word kampioen. Zonder die instelling had ik niet kunnen winnen. Dat het lukt voor zo veel volk, is geweldig.''

Albert reed al in de eerste ronde weg. ''Het was alles of niks. Ik dacht voor de start: ik ga een uur lang tijdrijden. Ik heb alles gegeven om te winnen.''