KOKSIJDE - Lars van der Haar wil de sobere positie van het Nederlandse veldrijden bij de mannen weer kleur gaan geven. De Raborenner prolongeerde zaterdag in het Belgische Koksijde na een spannende strijd met veel wilskracht en doorzettingsvermogen zijn wereldtitel bij de beloften.

Komend seizoen hoopt de twintigjarige inwoner van Woudenberg zich te gaan meten met de profs.

Nederland heeft wel vaker wereldkampioenen bij de beloften gehad, maar de meeste renners kozen uiteindelijk voor een loopbaan op de weg. Van der Haar heeft zijn hart echter volledig aan het veldrijden verpand.

''Ik heb nooit echt gepresteerd op de weg. Ik kan wel sprinten, maar meedoen in een massasprint durf ik niet. Ik wil het echt gaan maken in het veldrijden'', aldus Van der Haar.

Dispensatie

Gezien zijn leeftijd moet Van der Haar komend seizoen eigenlijk nog een jaar bij de renners onder 23 jaar meefietsen. Hij hoopt echter dispensatie te krijgen van de internationale wielrenunie UCI om zo veel mogelijk in de hoogste categorie uit te komen.

''Ik word er niet beter van als ik nog een jaar bij de beloften rijd. Vorig seizoen won ik ook alles en ik had niet verwacht dat het dit jaar weer zou lukken. Maar uiteindelijk heb ik het zelfs nog beter gedaan, maar met nog een jaar bij de beloften, kan het denk ik alleen maar minder gaan. Ik moet dan straks misschien met een rotgevoel overstappen naar de profs.''

Nerveus

Van der Haar veroverde dit seizoen de Europese titel, de nationale titel en behaalde de eindzege in de wereldbeker bij de beloften. Hij was in Koksijde daarom ook de grote favoriet voor de titel. ''Voor de start was ik toch wel heel erg nerveus. Het is voor mezelf heel bijzonder dat het toch weer is gelukt.''

Van der Haar moest er zaterdag wel echt voor strijden. Hij begon furieus en probeerde in de eerste ronde al weg te rijden bij zijn concurrenten. Maar de Belgische troef Wietse Bosmans sloot zich aan bij Van der Haar. Bosmans was duidelijk sterker op de zandstroken, maar de Nederlander kreeg steun van landgenoot Michiel van der Heijden, die zich bij de koplopers aansloot.

De twee mannen in het oranje hadden het samen ook nog lastig om Bosmans in de toom te houden. Maar in de laatste ronde slaagde Van der Haar er met een slimme actie toch in de koppositie te pakken. In de sprint bleef hij Bosmans voor. Van der Heijden reed achter de twee naar het brons.