KOKSIJDE - De kans is groot dat de Nederlandse veldrijders dit weekeinde in Koksijde in drie van de vier categorieën de wereldtitel veroveren.

Marianne Vos start zondag als de grote favoriete bij de vrouwen. Lars van der Haar en Mathieu van de Poel domineerden dit seizoen bij respectievelijk de beloften en de junioren.

''Het zou echt een ongelooflijke prestatie zijn als we hier drie wereldtitels pakken. Maar het vertrouwen is bij de drie na zo'n goed seizoen ook heel groot. Het is dus zeker mogelijk'', keek bondscoach Johan Lammerts vrijdag vooruit.

Bij de vrouwen heeft Nederland met Vos en Daphny van den Brand zelfs twee kanshebsters. ''Wat Vos heeft laten zien dit seizoen, is indrukwekkend. Maar Van den Brand kan goed uit de voeten in het zand. Dat kan een mooie strijd worden'', aldus Lammerts.

Koningsklasse

Alleen de mannen zullen zondag naar verwachting geen rol van betekenis spelen. Lammerts betreurt het dat het Oranje waarschijnlijk niet veel zichtbaar zal zijn in de 'koningsklasse' van het veldrijden.

''Helaas is de situatie zo en we zullen ermee moeten leven. Gezien de ontwikkelingen bij de junioren en beloften kunnen we mooie jaren tegemoetgaan, maar nu moeten we nog even geduld hebben.''

De bondscoach hoopt bij de elite op een klassering rond de tiende plaats. ''Dat is nu eenmaal realistisch gezien de prestaties dit seizoen. Het is voor mij al mooi als iemand zich een of twee plaatsen kan verbeteren. Daar kan ik ook voldoening uit halen.''

Selectiecriteria

De mannen starten zondag met een ploeg van vijf. Maar aangezien sportkoepel NOCNSF de subsidie voor het veldrijden gaat terugdraaien, gaat Lammerts voor komend seizoen de selectiecriteria aanpassen.

''Die worden zeker scherper. Ik moet het nog met de renners overleggen, maar waarschijnlijk moet iemand nu bij de eerste 12 eindigen in een wereldbekerwedstrijd om aan de WK te mogen meedoen. Dat was nu in de top 16.''

De bondscoach gaat ervan uit dat de komende bezuinigingen het veldrijden verder niet al te hard treffen. ''De KNWU zal er zeker in blijven investeren. We zullen zeker ook blijven meedoen in de wereldbeker. Zeker als we hier drie titels halen, tellen we absoluut mee in deze sport.''