AMSTERDAM - Het CAS zal pas over zes weken uitspraak doen in de dopingzaak van Jan Ullrich.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het internationaal sporttribunaal zich uiterlijk woensdag, 30 november, zou uitspreken in de affaire die vlak voor de Tour de France van 2006 begon.

Ullrich mocht toen niet starten in Frankrijk vanwege zijn vermeende banden met ‘dopingdokter’ Eufemiano Fuentes. Deze Spanjaard hielp verschillende renners met het gebruik van bloeddoping.

In februari 2007 zette Ullrich, in 1997 winnaar van de Tour, een punt achter zijn loopbaan, maar daarmee hielden de dopingspeculaties allerminst op.

Twee zaken

Twee instanties trokken tot woensdag met elkaar op in de zaak. Zowel de Zwitserse antidopingfederatie als de UCI wil dat het Zwitserse Olympisch Comité een onderzoek naar Ullrich heropent.

De nu 37-jarige Duitser reed in 2006 onder een Zwitserse licentie.

Het CAS concludeert nu dat het niet de jurisdictie heeft om een oordeel te vellen in de zaak die de Zwitserse antidopingfederatie heeft aangespannen. Wel zal het CAS zich uitspreken in de zaak van de UCI.

De internationale wielerunie hoopt een precedent te creëren zodat sporters ook na het beëindigen van hun loopbaan kunnen worden bestraft voor dopingovertredingen.

"Ik ben zeer teleurgesteld dat ik nog weer zes weken moet wachten'', was de reactie van Ullrich op het uitstel. De niet-bevoegdverklaring in de eerste zaak gaf hem hoop. ''Een klein positief teken, dat mogelijk ook invloed heeft op de afwegingen die nog komen.''

Bekentenis

Ullrichs zaakwaarnemer Falk Nier sloot dinsdag nog niet uit dat zijn cliënt een bekentenis doet.

“Of en wanneer hij dat doet is nog onduidelijk. We hopen alleen dat er niet nog meer vertraging optreedt in deze zaak.”