MADRID - De aanklager van de Spaanse wielerbond eist twee jaar schorsing voor Ezequiel Mosquera. Dat melden diverse Spaanse media donderdag.

Bij de bijna 36-jarige klassementsrenner werden tijdens de Ronde van Spanje van vorig jaar sporen gevonden van HES, een bloedverdunner die gebruikt wordt om de aanwezigheid van epo te maskeren.

Mosquera tekende na zijn sterke Vuelta, waarin hij als tweede eindigde in het klassement, een contract bij Vacansoleil-DCM.

Hij reed dit jaar hangende de uitkomst van het onderzoek in Spanje geen enkele koers voor de ploeg. Mosquera ontkent dopegebruik.

Belangrijke uitspraak

Voor Mosquera hangt veel af van de uitspraak. Een veroordeling betekent voor hem einde dienstverband bij Vacansoleil. ''Dan is het niet van belang of er een straf van zes maanden of twee jaar wordt opgelegd'', zegt manager Daan Luijkx van de Nederlandse ploeg.

Die zet wel grote vraagtekens bij de procedure. ''De zaak is pas halverwege dit jaar door de UCI bij de Spaanse wielerfederatie aangedragen. Er is weinig respect voor de renner geweest.''

Volgens Luijkx kan de advocaat van Mosquera deze week nog een keer reageren en moet de Spaanse bond daarna binnen vijftien dagen tot een oordeel komen.