AMSTERDAM - De E3 Prijs is de komende vier jaar onderdeel van de World Tour, zo maakt de UCI woensdag bekend. De Belgische eendagswedstrijd wordt vanaf 2012 op de vrijdag voor Gent-Wevelgem verreden.

De E3 Prijs bevat ongeveer dezelfde heuvels en kasseistroken als de Ronde van Vlaanderen en gold daardoor lang als de generale repetitie voor ‘Vlaanderens Mooiste’.

De laatste jaren trok de koers echter minder aansprekende renners, omdat Gent-Wevelgem (een World Tour-wedstrijd) verhuisde van de woensdag na de Ronde van Vlaanderen naar de zondag vóór de belangrijkste klassieker op Belgisch grondgebied.

Belangrijke status

Door de E3 Prijs op te waarderen en een dag eerder te organiseren, hoopt de UCI dat coureurs zowel de E3 Prijs als Gent-Wevelgem rijden in de laatste week van maart.

“Met de World Tour-licentie erkent de UCI de belangrijke status van deze wedstrijd die wordt gehouden in een regio met een enorme wielertraditie”, laat voorzitter Pat McQuaid van de wielerunie weten.

Cancellara

De Belgen Rik Van Looy en Tom Boonen wonnen de E3 Prijs vier keer en zijn daarmee recordhouder. In 2010 en 2011 schreef Fabian Cancellara de eendagswedstrijd op z’n naam.

De UCI zal eind komende maand de kalender voor de World Tour in 2012 presenteren.