MONFORTE DE LEMOS - Hij boekte in zijn carrière tot nu toe slechts twee onbeduidende overwinningen, maar toch trok Christopher Froome dinsdag op de rustdag van de Ronde van Spanje alle aandacht naar zich toe.

De 26-jarige Brit eindigde maandag als tweede in de individuele tijdrit en greep daarmee het rode leiderstricot in de Vuelta.

Zijn kopman Bradley Wiggins staat derde, op twintig seconden. ''We hebben twee troeven in handen'', vond Froome dan ook. ''We hebben een heel goede uitgangspositie.''

Geen Afrikaan

Froome werd geboren in Kenia, maar voelt zich geen Afrikaan. Dat hij door sommige media werd omschreven als de eerste Afrikaan die een leiderstrui heeft veroverd in één van de drie grote ronden, laat hem dan ook koud.

''Ik voel me ook geen Keniaan. Ik ben geboren in Nairobi, ik heb er mijn jeugd doorgebracht, maar het wielrennen heb ik pas ontdekt tijdens mijn studies in Zuid-Afrika'', zei Froome. ''Daarna ben ik naar Engeland gekomen en heb ik de Britse nationaliteit aangenomen."

2010

Froome won de afgelopen jaren pas twee profkoersen: een kleine wedstrijd in Bretagne en een etappe in de Ronde van de Kaap. De basis voor zijn huidige successen legde Froome naar eigen zeggen in 2010.

''Vorig jaar heb ik geleerd om zuiniger met mijn energie om te gaan en constanter te presteren'', zei de klassementsleider in de Vuelta. ''Dat heeft zeker een verschil gemaakt.''

Zelfvertrouwen

De komende etappes zullen Froome en Wiggins nog vaak genoeg op de korrel worden genomen door hun concurrenten. Het parkoers van de Ronde van Spanje ligt bezaaid met beklimmingen waarop rivalen als Vincenzo Nibali en Bauke Mollema ten aanval zullen trekken.

Toch bulken beide Skycoureurs van het zelfvertrouwen. Ook Wiggins, die als specialist toch enigszins tegenviel met zijn derde plaats tijdens de tijdrit van maandag. ''Maar als je mijn tijd vergelijkt met de concurrentie - en je laat Froome buiten beschouwing - dan heb ik echt goed gepresteerd'', vond Wiggins. ''We staan er goed voor.''