AMSTERDAM - Bauke Mollema is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De renner van Rabobank veroverde de rode trui dankzij zijn tweede plaats in de bergrit met aankomst op La Covatilla.

Mollema moest in de strijd om de ritzege nipt zijn meerdere erkennen in Daniel Martin van Garmin-Cervélo. Juan José Cobo (Geox) legde beslag op de derde plaats.

In het klassement heeft Mollema een voorsprong van één seconde op de voormalige klassementsaanvoerder Joaquim Rodriguez, die door het ijs zakte op de klim van buitencategorie. Titelhouder Vincenzo Nibali bezet de derde plek op negen seconden.

Mollema maakte deel uit van een elitegroep van zes man die overbleef op de zware slotklim. Wout Poels en Steven Kruijswijk finihsten als respectievelijk elfde en zeventiende, beiden binnen de minuut van Martin.

Nederlanders vallen aan

De beginfase stond in het teken van vele aanvalspogingen. Nadat enkele demarrages mislukten, hadden twee Nederlanders wél succes.

Het Vacansoleil-duo Pim Ligthart (de Nederlandse kampioen op de weg) en Martijn Keizer reed kilometers aan de leiding in gezelschap van Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) en José Toribio (Andalucia).

In het peloton beperkte Katoesja, de formatie van Rodriguez, zich aanvankelijk tot het rijden van een gematigd tempo, waardoor de voorsprong van de vluchters op zou lopen naar ruim tien minuten.

Toen het parcours almaar glooiender werd, slonk de marge van de avonturiers snel, ook omdat Katoesja assistentie kreeg van Lampre. Aan de voet van de ongeveer twintig kilometer lange laatste beklimming hadden de leiders nog zes minuten voorsprong. Keizer en Toribio waren op dat moment al ingelopen door de hoofdmacht.

Favorieten roeren zich

Op de klim naar La Covatilla viel ook het doek voor Ligthart en Lang. De kandidaten voor de eindzege gingen op vijf kilometer van de aankomst op de pedalen staan.

Michele Scarponi en Nibali kwamen niet weg, maar Martin nam wel afstand. Nibali slaagde erin in het wiel te komen bij de Ier van Garmin-Cervélo en even later sloten ook Mollema, Cobo, Bradley Wiggins en Christopher Froome aan.

Martin bleek in de slotfase de sterkste, maar Mollema neemt (mede dankzij de bonificatieseconden) de leiderstrui over van de tegenvallende Rodriguez.

Mollema is de eerste Nederlandse klassementsleider in de Vuelta sinds Max van Heeswijk in 2004. Maandag zal hij het tricot moeten verdedigen in een tijdrit van 47 kilometer in en rond Salamanca.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Vuelta op onze special