PLOUAY - Annemiek van Vleuten heeft de wereldbeker voor vrouwen gewonnen. De wielrenster van Nederland Bloeit won zaterdag de afsluitende Grand Prix de Plouay-Bretagne en boekte daarmee haar derde zege in de reeks.

Van Vleuten ging de slotwedstrijd in met zeven punten voorsprong op haar ploeggenote Marianne Vos.

Het duo reed alert in de Franse eendagskoers over ruim 114 kilometer en zat mee in de kopgroep.

Toen de Amerikaanse Evelyn Stevens demarreerde, sprong de Wageningse mee. In de eindsprint was Van Vleuten veruit de sterkste.

Verrukt

Vos won de sprint van de achtervolgers en eindigde als derde op 46 seconden. In het eindklassement werd de Brabantse tweede.

Van Vleuten was verrukt over het hoogtepunt in haar wielerloopbaan. ''Vorig jaar won ik geen enkele wedstrijd in de wereldbeker, dit jaar win ik er drie en het eindklassement'', zei ze na afloop.

Weggecijferd

''Marianne en ik konden allebei winnen hier in Plouay en dat maakte het voor de concurrentie lastiger'', vervolgde Van Vleuten.

''We zaten mee in een kopgroep van zes en Marianne heeft zich voor mij weggecijferd toen de Britse Emma Pooley weg was gereden."

"Toen de Amerikaanse Stevens aanviel, zat ik nog fris en kon ik mee springen."

Tandem

"Vervolgens was ik veruit de sterkste in de sprint. Een geweldige manier om het klassement te winnen is dat natuurlijk."

"Hopelijk kan de tandem Vos-Van Vleuten op het WK in Kopenhagen eind september opnieuw toeslaan.''