AMSTERDAM - Joaquim Rodriguez heeft zaterdag de achtste etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katoesja grijpt daarmee zijn tweede ritzege, nadat hij eerder de vijfde etappe al won.

Bauke Mollema (Rabobank) finishte knap als derde, achter Michele Scarponi van Lampre.

De heuvelachtige etappe, met een col van de eerste categorie en twee van de tweede categorie, leek vooraf al op het lijf geschreven van Katoesja en Rodriguez in het bijzonder.

Enkele renners die vrijdag in de slotfase betrokken raakten bij een massale valpartij doorstonden de nacht goed. Onder anderen Mollema smakte hard tegen de grond, maar had zaterdag aan de start slechts wat last van zijn nek.

Ook de nummer drie in het klassement, Vincenzo Nibali, en Scarponi hielden weinig problemen over aan hun val en konden zaterdag hun weg gewoon vervolgen in de 177 kilometer lange etappe van Talavera de la Reina naar San Lorenzo de El Escorial.

Freire

Tyler Farrar (Garmin) en Michal Golas (Vacansoleil) besloten niet meer van start te gaan, nadat zij vrijdag ten val kwamen.

Oscar Freire moest halverwege de strijd al staken. De Spaanse sprinter van Rabobank had te veel last van zijn luchtwegen, meldde ploegleider Erik Dekker. Ook Nicolas Edet (Cofidis) moest afstappen.

Kopgroep

Al vroeg in de rit ontstond een kopgroep van zeventien renners, die niet veel later uiteen viel.

Heinrich Hausler (Garmin) en Matteo Monteguti (AG2R) bleven als enige renners over van de grote kopgroep en werden vervolgens vergezeld door de vluchters Julien Fouchard (Cofidis) en Adrian Palomares (Andalucia).

Het groepje liep al snel uit op het peloton en reed naar een maximale voorsprong van acht minuten en zeventien seconden.

Zo'n twinig kilometer van de finish besloot het peloton, onder aanvoering van Katoesja, de snelheid wat op te voeren en niet veel later was het kopgroepje verleden tijd.

Rodríguez

Op de steile klim, die de laatste kilometers sierde, liet Rodríguez weer eens zien wat zijn specialiteit is. De Spanjaard reed ogenschijnlijk moeiteloos weg uit het peloton en sloeg al snel een gat dat niet meer gedicht kon worden.

In het spoor van de winnaar van de vijfde etappe arriveerde de Italiaan Scarponi als tweede aan de meet en werd Mollema derde.

Leiderstrui

Rodriguez nam door zijn coup op de klim tevens de rode leiderstrui over van de Fransman Sylvain Chavanel, die veel tijd verloor op de korte slotklim, waar het stijgingspercentage herhaaldelijk boven de 20 procent kwam.

De Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali gaf ruim dertig seconden toe op Rodriguez en zakte naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

De Spanjaard Daniel Moreno (Katoesja) handhaafde zich op de tweede plaats, de Deen Jakob Fuglsang (Leopard Trek) schoof op naar plaats drie. Mollema steeg naar de negende plek.

Lees alles over de Vuelta op onze special
Bekijk hier alle klassementen