AMSTERDAM - Jesse Sergent heeft vrijdag de vierde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De 23-jarige Nieuw-Zeelander van RadioShack was de sterkste in de individuele tijdrit van 14,7 kilometer in Roermond. Edvald Boasson Hagen nam de leiderstrui over van Philippe Gilbert.

Sergent dook als enige coureur onder de achttien minuten: 17.55. Alex Rasmussen eindigde op veertien seconden als tweede, de Belg Jurgen Roelandts werd derde. Op plaats vijf was Lars Boom (18.22) de beste Nederlander.

De Nieuw-Zeelander, vooraf wel gerekend tot de favorieten, had het geluk dat hij het bochtrijke parcours onder droge omstandigheden kon afleggen.

Gelijke omstandigheden

De renners die in de slotfase van start gingen, hadden te kampen met een nat wegdek. Voor de gegadigden voor de eindzege, die allen achter elkaar van start gingen, waren de omstandigheden echter gelijk.

Boasson Hagen had al bij het eerste tussenpunt zijn achterstand van vijf seconden op Gilbert gerepareerd en pakte in de slotfase nog een paar extra seconden.

Klassement

In het klassement heeft Gilbert nu een achterstand van twaalf seconden op Boasson Hagen. David Millar staat derde op achttien seconden. Jos van Emden bezet de vijfde plaats.

De Eneco Tour duurt tot en met zondag, wanneer er een lastige rit door Limburg op het programma staat. De rit van zaterdag begint en eindigt in Genk.