ARDOOIE - Als dank voor bewezen diensten mocht Tom Veelers in de eerste dagen van de Eneco Tour voor eigen kans gaan. De sprinter van Skil-Shimano benutte woensdag een uitgelezen mogelijkheid niet.

''De ploeg heeft hem perfect in stelling gebracht. Tom was gewoon niet goed genoeg'', was ploegleider Merijn Zeeman duidelijk.

In die woorden school geen verwijt. De waardering voor Veelers binnen de ploeg is groot. Zeeman: ''Daarom heeft Kenny van Hummel deze dagen ook geen moeite zich voor Tom op te offeren. We wilden hem voor de Vuelta twee kansen bieden op succes.''

De Twent bleef dinsdag in Sint-Willebrord steken op de vijfde plaats, net achter Theo Bos. Een dag later in het West-Vlaamse Ardooie werd hij met de zevende plaats de beste Nederlander. Op respectabele afstand van ritwinnaar André Greipel, die dinsdag ook al de sterkste was.

Ditmaal liet de Duitser de Amerikaan Tyler Farrar en de Noor Edvald Boasson Hagen achter zich. Taylor Phinney (zesde) behield de leiderstrui. Donderdag gaat het peloton de Ardennen in.

Perfect plan

Naar verwachting volgt nog één massasprint, zaterdag wellicht in Genk. Dan is het bij Skil in principe de beurt aan Van Hummel, die vorig jaar in Roermond al dicht bij een ritzege was. Volgens Zeeman was het plan perfect uitgevoerd.

''We wisten precies wat ons hier te doen stond. Lang wachten, niet 5 kilometer voor de streep met 'drummen' energie verspelen, goed door de laatste twee bochten komen.'' Vanuit de ploegleiderswagen had Zeeman gezien dat het goed ging. ''Als hij de benen had gehad, had Tom hier mee kunnen sprinten om de zege.''

Kittel

Het past in de filosofie van de derde Nederlandse ploeg dat iedereen kansen krijgt. Veelers hielp de Duitser Marcel Kittel in Polen aan vier ritzeges. Zeeman: ''We willen voorkomen dat Tom op 25, 26-jarige leeftijd alleen maar sprints gaat aantrekken.''

In de Ronde van Spanje zal dat zijn rol wel worden in een ploeg die gebouwd is rond het Duitse sprintwonder. ''Kittel kan de strijd aangaan met de beste sprinters van de wereld'', meent Zeeman die Kittel bij het Thüringer Energie Team oppikte.

Al 2 jaar onderhoudt de bevlogen ploegleider en trainer nauwe contacten met de opleidingsploeg uit Erfürt. De halve wielerwereld zit achter John Degenkolb aan, een talent uit dezelfde school. Zeeman: ''Ik ga ervan uit dat John volgend jaar bij ons rijdt.''