RIJSWIJK - Hoofdsponsor Eneco van de jaarlijkse rittenkoers Eneco Tour moet een schadevergoeding betalen aan de voormalige organisator stichting Ronde van Nederland. Dat bevestigden de betrokken partijen vrijdag.

Eneco maakt volgens de rechtbank onrechtmatig gebruik van de jarenlange infrastructuur en kennis die het stichtingsbestuur in ruim 30 jaar had opgebouwd.

De Nederlandse stichting raakte enkele jaren geleden in conflict met de Belgische mede-organisator Rob Discart. Hoofdsponsor Eneco koos partij voor de Belg en kreeg voor de koers de UCI-licentie, die deelname van de topploegen garandeert, toegewezen.

''Ze hebben de wielerronde bij ons weggekaapt", stelde een zegsman van de Ronde van Nederland vrijdag. ''Eneco heeft zich onterecht opgeworpen als eigenaar van de koers."

'Evenement terug'

De stichting Ronde van Nederland had eerder bij het sporttribunaal CAS in Lausanne beroep aangetekend tegen de beslissing van de internationale wielrenunie UCI. Dat leidde destijds tot niets. De Nederlandse organisatie eist nu miljoenen van de energieleverancier.

"Maar nog belangrijker: wij willen ons evenement terug", vervolgt de zegsman. "Eneco moet stoppen met het organiseren van de wielerwedstrijd."

Beste plan

Eneco zelf is zich van geen kwaad bewust. "Wij hebben ons in 2005 opgeworpen als sponsor van het evenement. Daarbij is ons enige doel dat de koers zo goed mogelijk georganiseerd wordt", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

"Wij hebben destijds voor het beste plan gekozen. Het is jammer dat daarmee partijen worden buitengesloten. Dat is ook vervelend. Maar voor ons telt dat we een evenement hebben dat van jaar tot jaar waard is om te hebben."

Hoe hoog de schadevergoeding is die Eneco moet betalen aan de stichting is niet bekend. Op mogelijke vervolgstappen wilde de energieleverancier niet ingaan. De stichting Ronde van Nederland meldde wel open te staan voor een hernieuwde samenwerking met Eneco.

De 51e editie van de Eneco Tour wordt van 8 tot en met 14 augustus verreden.