AMSTERDAM - Thor Hushovd heeft vrijdag voor de eerste keer een bergetappe in de Tour de France gewonnen. De wereldkampioen arriveerde solo in bedevaartsoord Lourdes nadat hij afrekende met zijn medevluchters David Moncoutié en Jérémy Roy.

Op tien seconden finishte Moncoutié als tweede, Roy passeerde 26 seconden na Hushovd de meet. Maarten Tjallingii, die mee was met Hushovd en consorten, was op plaats negen de beste Nederlander. Het peloton finishte op ruim zeven minuten.

Omdat de favorieten hun kruit droog hielden, kwam de gele trui van Thomas Voeckler niet in gevaar. De bolletjestrui wisselde wel van eigenaar: Roy pakte onderweg voldoende punten om Samuel Sanchez te onttronen als bergkoning.

Om 13.30 uur klonk het startschot voor de tweede Pyreneeënrit, op papier de minst zware van het drieluik in het hooggebergte bij de Spaans/Franse grens. De overgebleven 174 renners moesten weliswaar over de legendarische Aubisque, de top van die col lag op ruim veertig kilometer van de aankomst.

Aanvalspoging Gesink

Omdat veel ploegen een renner wilden hebben in de kopgroep, lag de snelheid in de vlakke beginfase extreem hoog: na twintig kilometer lag het gemiddelde dik boven de vijftig kilometer per uur.

Nadat aanvalspogingen van onder anderen Philippe Gilbert, Robert Gesink en Niki Terpstra mislukten, noteerden de volgers na ongeveer een uur een geslaagde ontsnapping.

Rabobank-renner Tjallingii belandde in een groepje met sprinters (Hushovd en Alessandro Petacchi) en erkende vrijbuiters (Moncoutié en Roy). Ook Dmitri Fofonov, Jérôme Pineau, Lars Bak, Vladimir Goesev en het Noorse talent Edvald Boasson Hagen gingen op avontuur.

Op dat moment had Tjallingii’s ploeggenoot Lars Boom de strijd met een achillespeesblessure al moeten staken, evenals Andreas Klöden, die de afgelopen week was betrokken bij vele valpartijen.

Beklimming Aubisque

Met een marge van ongeveer vijf minuten op het peloton, waar Voecklers troepen zonder te jagen het kopwerk voor hun rekening namen, begonnen de koplopers aan de beklimming van de Aubisque.

Op de eerste stroken van de Pyreneeën-col reed Hushovd weg van zijn medevluchters. De Noor vergaloppeerde zich echter en werd voorbijgestoken door Roy en later ook Moncoutié.

De top van de Aubisque werd als eerste bereikt door Roy, waardoor hij Samuel Sanchez onttroont als bergkoning. Moncoutié gaf om en nabij de minuut prijs, terwijl Hushovd de afdaling begon met een achterstand van twee minuten.

Mollema valt aan

Het peloton ondertussen werd uitgedund op de Aubisque, maar geen van de favorieten benutte de col van de zwaarste categorie voor een offensief. Bauke Mollema vestigde de aandacht op zich met een aanval. Aansluiting vinden met de vroege vluchters zat er nooit in.

Wel eindigde de Rabobank-renner voor het peloton, nadat hij in de slotfase gezelschap kreeg van Gilbert.

In de finale probeerde Roy een voorsprong op Moncoutié en Hushovd, die samen de achtervolging inzetten, te verdedigen. Dit lukte hem niet: op 2,5 kilometer van de meet reed Hushovd weg van Moncoutié om in een mum van tijd Roy te achterhalen en te laten staan.

Het is de negende ritzege van de Noor in de Tour, die eerder in deze ronde de gele trui droeg nadat zijn team Garmin-Cervélo de ploegentijdrit won.

Bekijk de klassementen