AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft zich woensdag in de elfde etappe gerevancheerd voor de nederlaag die hij een dag eerder leed in een rechtstreeks duel met André Greipel. De Brit sprintte in Lavaur naar de winst.

Greipel legde beslag op de tweede plaats, Tyler Farrar werd derde.

Voor Cavendish is het al weer zijn derde etappezege in de ronde van 2011 en zijn achttiende Toursucces in totaal.

De gele trui van Thomas Voeckler en de bolletjestrui van Johnny Hoogerland kwamen in de 167,5 kilometer lange rit niet in gevaar.

Boom

Raborenner Lars Boom plaatste in de elfde etappe zijn eerste aanval in de Tour de France. Hij vond zichzelf vrijwel meteen vanaf de start in Blaye-les-Mines terug in een kopgroep met vijf andere erkende hardrijders.

Aangezien er geen renners aanwezig waren die een gevaar vormden voor de positie van Voeckler gaf diens ploeg al snel haar zegen aan de ontsnapping. HTC-Highroad besloot daarop het gat te dichten om een massasprint af te dwingen.

De ploeg van Cavendish moest daarvoor flink haar best doen. Dankzij de zes sterke renners vooraan lag het tempo moordend hoog. De etappe verliep in sneltreinvaart, ruim voor op het snelste tijdschema.

Boom probeerde in de laatste vijf kilometer het jagende peloton te verrassen door weg te springen bij zijn medevluchters. Zijn poging strandde echter.

Groen

De enige trui waarom woensdag werd gestreden was de groene trui. Cavendish opende bij de tussensprint de aanval op klassementsleider Philippe Gilbert. Hij bleef de rest van het peloton voor en naderde daardoor, samen met Rojas, al tijdens de etappe de positie van de Belg.

De regen speelde een grote rol in de finale van de etappe. Het water kwam met bakken uit de hemel waardoor de weg spiegelglad werd. Grote valpartijen bleven gelukkig uit. De sprinters moesten bij de finish hun werk in een flinke bak water doen.

Cavendish werd door zijn ploeg ideaal in stelling gebracht en liet zich dit keer niet verrassen door Greipel.

De Brit verovert dankzij zijn etappezege ook de groene trui op Gilbert, die niet meekwam in de eindsprint. Ook Rojas streeft de Belg voorbij in het puntenklassement.

Lees alles over de Tour op de special van NUsport