AMSTERDAM - Thor Hushovd heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Noor van Garmin-Cervélo was de snelste in de massasprint in Huttwil.

Hushovd achterhaalde in de slotfase Stuart O’Grady, die het peloton trachtte te verrassen. Peter Sagan legde beslag op de tweede plaats, Marco Marcato van Vacansoleil passeerde als derde de meet. Oscar Freire werd vijfde.

Het is de eerste zege van Hushovd in de regenboogtrui.

Damiano Cunego behoudt de leiding in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op Mauricio Soler bedraagt 54 seconden. Bauke Mollema staat derde, voor Laurens ten Dam.

De rit stond in het teken van een lange vlucht van Sylvain Chavanel (QuickStep), Cesare Benedetti (NetApp) en Lloyd Mondory (AG2R).

Het trio kreeg geen ruimte, omdat vooral Sky en HTC-Highroad het tempo hoog hielden in het peloton.

Onderweg sprokkelde Ten Dam nog enkele punten voor het bergklassement. Sinds maandag voert de renner van Rabobank deze rangschikking aan.

'Ongelooflijk'

De Noor toonde vervolgens - eindelijk - weer eens de sprinterskwaliteiten die hem vorig jaar in Geelong de wereldtitel opleverden.

''Dit is ongelooflijk'', reageerde de zichtbaar opgeluchte Hushovd direct na de finish.

''De laatste 30 kilometer waren loodzwaar. Er waren veel klimmetjes en de snelheid was echt hoog. Op het einde voelde ik me echt sterk.''

De wereldkampioen was uiteraard blij dat hij de 'vloek' op de regenboogtrui had gebroken. ''Ik stond behoorlijk onder druk om mijn eerste overwinning als wereldkampioen te boeken'', sprak de geblokte Scandinaviër.

''Ik heb nooit aan mijn conditie getwijfeld. Nu ik deze zege binnen heb, voel ik me stukken relaxter.''

Tour

Hushovd won in 2005 en 2009 het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk, maar dinsdag kondigde hij aan dat dit jaar het groene tricot geen prioriteit heeft.

De Garmin-coureur is het sterkst in een zware finale, liefst met een slotkilometer lichtjes bergop, maar in de Tour van 2011 zijn volgens Hushovd weinig van dat soort aankomsten.

''Ik heb hooguit in vier ritten een kans'', zei hij. ''De echte sprinters hebben veel meer mogelijkheden om punten te pakken, dus ik geef mezelf geen enkele kans op het groen.''