GRINDELWALD - De manschappen van de Rabobankploeg maken tijdens de Ronde van Zwitserland een sterke indruk. Een dag nadat Bauke Mollema als vijfde was geëindigd, werd zijn teamgenoot Laurens ten Dam in de derde (berg-)etappe als vierde geklasseerd.

De Nederlandse coureurs staan in deze voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk momenteel derde (Mollema) en vierde (Ten Dam).

Ten Dam reed maandag in de etappe van Brig-Gils naar Grindelwald bijna constant vooraan, maar een passende beloning bleef uit. De 30-jarige coureur maakte lange tijd deel uit van een kopgroep van 31 man, waartoe ook Vacansoleil-renner Wout Poels behoorde.

Strakke afdaling

Tijdens de laatste klim handhaafde Ten Dam zich knap bij de leiders, terwijl Poels het strakke tempo niet kon volgen. Toen in de afdaling naar finishplaats Gindelwald de Italiaan Damiano Cunego een versnelling plaatste, bleef Ten Dam een antwoord schuldig.

De Slowaak Peter Sagan wist wel bij Cunego aan te haken, waarna hij de sprint om de dagzege in zijn voordeel besliste. Cunego verzekerde zich wel van het gele leiderstricot, aangezien de Colombiaanse klassementsleider Juan Mauricio Soler op ruim een minuut achterstand binnenkwam.

Op 21 seconden

Ten Dam werd - net achter de Deen Jakob Fuglsang - vierde, op 21 seconden van Sagan. Mollema en Steven Kruijswijk bereikten de streep in dezelfde groep als Soler en handhaafden zich daarmee in de top van het klassement.

Zondag hadden Mollema en Kruijswijk zich al in de kijker gereden tijdens de etappe naar Crans-Montana. Kruijswijk sprong in de slotfase weg uit een groep favorieten en kreeg de Italiaan Danilo di Luca en de Zwitser Mathias Frank mee.

Dagzege Soler

Het trio kon de marge echter niet vasthouden, waarna Soler (in 2007 nog de bergkoning in de Tour de France) de dagzege greep. Mollema gaf in die etappe 18 seconden toe op Soler, Ten Dam en Kruijswijk kwamen 47 tellen later over de streep.

''Ik had al het gevoel in de trainingen dat ik goed in orde was'', zegt Mollema op de Rabosite. ''Met de Tour in het vooruitzicht heb ik het toch nodig om hier diep te gaan. Niet elke dag, maar wel een paar keer. De eerste dagen zijn een bevestiging van wat ik eigenlijk al wist en dat geeft een heerlijk gevoel.''

De Groninger hoopt na zijn uitstekende optreden in de Zwitserse bergen zijn hoge positie te verdedigen en misschien wel te verbeteren. ''Een kans op een leuk klassement kan ik toch echt niet laten liggen'', sprak hij. ''En als je dan ziet hoe we hier als ploeg rijden, krijgt dat nog iets extra's.''