PARIJS - Alberto Contador kan deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. De hoorzittingen bij het internationaal sporttribunaal CAS zijn verplaatst van juni naar begin augustus.

Zijn Tourdeelname was onzeker, omdat hij zich aanvankelijk op 6, 7 en 8 juni bij het CAS moest verantwoorden voor een vermeende dopingzaak.

Het sporttribunaal bevestigde dinsdag dat de zaak nu pas van 1 tot en met 3 augustus wordt behandeld.

Vorige week maakte het CAS al bekend dat die data in juni te vroeg kwamen. ''Om de betrokken instanties voldoende tijd te geven zich voor te bereiden en te garanderen dat getuigen en experts beschikbaar zijn voor de hoorzittingen'', gaf de instantie aan.

Clenbuterol

Contador won vorig jaar voor de derde keer de Ronde van Frankrijk, maar bleek later positief te hebben getest op het verboden middel clenbuterol. De Spaanse wielerbond sprak hem later vrij omdat niet bewezen was dat de renner het middel bewust had genomen. Volgens Contador had hij het middel binnengekregen door het eten van vervuild vlees.

De internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA accepteerden dat besluit van de Spaanse wielerfederatie niet en stapten naar het internationaal sporttribunaal in Lausanne. De coureur van Saxo Bank hangt een maximale schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Reactie Prudhomme

Tourdirecteur Christian Prudhomme bevestigde later dat hij de deelname van Contador, die afgelopen zondag nog de Ronde van Italië won, niet zal tegenhouden. ''We wilden een snelle oplossing, vóór de Tour. Maar blijkbaar vroegen we te veel'', reageerde de Fransman.

''Geen enkele instantie, niet de UCI of het CAS, heeft geprotesteerd tegen Contadors aanwezigheid bij de koersen dit jaar. Er was zelfs niemand die bezwaar aantekende tegen het uitstel van de verhoren. Dus ja, Contador kan in de Ronde van Frankrijk starten.''

Zeges inleveren

Indien Contador in het hoger beroep schuldig wordt bevonden dan worden hem ook al zijn zeges sinds het vergrijp ontnomen. De UCI bevestigt tegenover Cyclingnews dat het dit verzoek heeft gedaan bij het CAS.

Het zou betekenen dat de Spanjaard zijn Tourzege van 2010 en zijn Girozege van dit jaar kwijtraakt. Ook een eventuele gewonnen Tour van komende zomer verdwijnt dan van zijn palmares.