AMSTERDAM - Alberto Contador heeft voor de tweede keer de Ronde van Italië gewonnen. Zoals verwacht kwam de leiderstrui van de 28-jarige Spanjaard tijdens de laatste etappe, een individuele tijdrit in Milaan, zondag niet in gevaar.

De 26 kilometer lange chronorace in Milaan werd gewonnen door David Millar, die Alex Rasmussen en Contador aftroefde. Jos van Emden was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk van Rabobank behield met een degelijk optreden (twintigste) zijn negende plek in het klassement.

De laatste Nederlander die zich in de top tien nestelde van de Giro, was Erik Breukink in 1989. De huidige technisch directeur van Rabobank finishte toen als vierde.

Scarponi tweede

De strijd om de tweede plaats werd in het voordeel beslecht van Michele Scarponi, die het verlies ten opzichte van Vincenzo Nibali beperkte. Scarponi besluit de Giro met een achterstand van ruim zes minuten op Contador.

De Spanjaard greep twee weken geleden in de rit met aankomst op de Etna de macht en bouwde zijn voorsprong daarna gestaag uit.

Zesde eindzege

Contador heeft nu de laatste zes grote rondes waar hij aan deelnam gewonnen. De enige drieweekse rittenkoers die de Spanjaard niet op zijn naam schreef, was de Tour de France van 2005, waarin hij als 31e eindigde.

Zijn laatste eindzege in de Tour wordt hem misschien nog ontnomen. Het sporttribunaal CAS beslist deze zomer of Contador wordt bestraft voor zijn positieve test op clenbuterol in de jongste editie van de Ronde van Frankrijk.

Bekijk de klassementen