AMSTERDAM - De UCI heeft de controles bij de renners in de Tour de France van 2010 die onder hoge dopingverdenking stonden gebrekkig uitgevoerd. Coureurs die de internationale wielerunie zelf als ‘dopingrisico’ beschouwde, werden niet of nauwelijks extra in de gaten gehouden.

Dit blijkt uit een passage in het rapport van het wereldantidopingagentschap WADA over de dopingcontroles in de jongste Ronde van Frankrijk.

De UCI werd vrijdag in verlegenheid gebracht door een publicatie in L’Équipe. Deze krant openbaarde een lijst waarop alle coureurs zijn gerangschikt op basis van dopingverdenkingen.

Iedere renner is met een cijfer van 0 (totaal niet verdacht) tot en met 10 (uiterst verdacht) beoordeeld op zijn geloofwaardigheid. Veertien van de 198 deelnemers scoorden een 8 of hoger.

De zwarte lijst van de UCI kwam tot stand in samenwerking met de Franse dopingwaakhond AFLD op basis van gegevens uit de bloedpaspoorten.

Geen bloedstalen

In het in oktober 2010 vrijgegeven document maakt het WADA gehakt van de manier waarop de UCI de verdachte coureurs controleerde in de aanloop naar en tijdens de Tour.

“Van een renner met een quotering van 10 (Jaroslav Popovitsj of Carlos Barredo zo is bekend sinds vrijdag, red.) werd, in strijd met advies van het laboratorium dat de tests uitvoerde, geen bloedstalen afgenomen en een gevraagde epo-test liet een week op zich wachten.”

Een andere coureur met het cijfer 10 werd in de drie maanden in de aanloop naar 'La Grande Boucle' helemaal niet gecontroleerd. “Uiteindelijk werden bij hem pas tijdens de Tour urinestalen afgenomen, tien dagen na het verzoek van het laboratorium.”

Verder liet de UCI het na de bloedstalen van een coureur die met een 8 werd geoormerkt te testen voor de Tourstart. “Deze renner werd bijvoorbeeld niet gecontroleerd op cera (een epovariant, red.). Tijdens de Tour werd de epo-test bij deze renner veel later dan gevraagd uitgevoerd en analyseerde men de bloedstalen slechts op één verboden middel.”

Gericht testen

Het inspectieteam constateert ook dat veel ‘belangrijke’ coureurs geen dopingcontrole hoefden te ondergaan in de periode april-juli 2010, zeker ‘gezien de nadruk die er wordt gelegd op het gericht testen’.

WADA somt verder nog een aantal voorbeelden op waaruit blijkt dat de onder dopingverdenking staande coureurs niet extra geviseerd werden.

Nachtelijke dopingcontroles

De waarnemers van het mondiale antidopingagentschap deden overigens 57 aanbevelingen naar aanleiding van de dopingbestrijding in de jongste Tour. Zo zouden de coureurs op ‘minder voorspelbare momenten’ moeten worden gecontroleerd.

“De onaangekondigde controles verdienen die naam niet. Ze komen op een moment dat de renners ze wel degelijk verwachten: tijdens een rustdag of na een etappe."

"Er is een ongeschreven regel die de coureurs te veel comfort biedt. Ze weten dat ze ’s nachts niet gecontroleerd worden.”

Relatie UCI met AFLD

Hoewel de UCI en AFLD gezamenlijk optrokken met het samenstellen van de zwarte lijst, concludeert het WADA dat de relatie tussen de twee instanties beroerd is.

"Er moet snel een einde komen aan deze impasse, zodat de verbeterpunten in 2011 kunnen worden geïmplementeerd voor een effectieve en efficiënte werkwijze."

Reactie vakbond

De internationale vakbond voor wielrenners AIGCP bracht vrijdagavond een verklaring naar buiten over de gelekte dopinglijst. De instantie betreurt de gang van zaken en wijst er op dat de dopingscore van de UCI niets hoeft te zeggen over mogelijke afwijkingen in het biologisch paspoort.

“De UCI deelde ons mee dat een renner een hogere beoordeling kan krijgen als hij opvallend goed presteert, los van elke medische waarde.”

Dat de ‘dopinglijst’ van de internationale wielerunie op straat ligt, noemt de AIGCP ‘enorm beschadigend’ voor het wielrennen.

Lees hier een opinie over de uitgelekte ‘dopinglijst’ van de UCI.