AMSTERDAM - Pavel Brutt heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van Romandië gewonnen.

De 29-jarige Rus van Katoesja, die zich de sterkste toonde van een vierkoppige kopgroep, neemt en passant de leiderstrui over van Jonathan Castroviejo, dinsdag winnaar van de proloog.

Oleksandr Kvatsjoek (Lampre) finishte als tweede op 56 seconden, voor Branislau Samoilau (Movistar), die 1.15 prijs gaf. Jack Bobridge (Garmin-Cervélo) legde beslag op de vierde plaats.

Monsterontsnapping

Zij maakten allen deel uit van een monsterontsnapping. Het viertal verkreeg een maximale voorsprong van om en nabij de tien minuten en het peloton maakte te laat jacht om de vluchters in te rekenen op de slotklim naar Leysin.

Een versnelling van Damiano Cunego kwam veel te laat. De Italiaan passeerde als vijfde de meet op bijna twee minuten.

Pieter Weening was de beste Nederlander met een vijftiende plaats. De Fries staat nu twaalfde in de totaalstand op ruim twee minuten van de leider.

Hooggebergte

Brutt liet in de finale zijn medevluchters achter zich. De Rus kreeg dinsdag nog van Katoesja te horen dat hij is opgenomen in de selectie voor de Giro d’Italia. Daar moet hij Joaquim Rodriguez en Danilo Di Luca assisteren in het hooggebergte.

De Ronde van Romandië duurt tot en met zondag. Daags voor de laatste etappe staat er een tijdrit van twintig kilometer op het programma.