MARTIGNY - Jonathan Castroviejo heeft dinsdag de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De Spanjaard legde het parkoers van 3,5 kilometer rond de Zwitserse plaats Martigny af in 3 minuten en 40 seconden.

De Amerikaan Taylor Phinney werd tweede in dezelfde tijd. Nummer drie Leigh Howard uit Australië was 1 seconde langzamer.

De zege van Castroviejo was verrassend, vond ook de renner zelf. ''Ik ben de eerste die verrast is. Ik ben een goede tijdrijder, maar deze rittenkoers winnen wordt lastig."

Cadel Evans keerde in Martigny terug van een dijbeenblessure die hem onder meer weerhield van deelname aan de Amstel Gold Race. De Australiër werd 25e.

Van Winden

De Nederlander Dennis van Winden eindigde knap als zesde. De renner van Rabobank moest slechts 3 seconden toegeven op de winnaar.

Zijn ploegleider Adri van Houwelingen was onder de indruk. ''Op het moment dat ik hem bezig zag, wist ik al dat er een goede tijd aankwam. De vonken vlogen ervan af."

Woensdag trekt het peloton naar de Zwitserse Alpen. Castroviejo start dan in de leiderstrui bij de eerste etappe naar Leysin. De rittenkoers eindigt zondag in Genève.