HAREN - Adrie Visser is eindwinnares geworden van de Energiewacht Tour. In de afsluitende etappe zondag in Haren kwam haar een dag eerder veroverde koppositie niet meer in gevaar.

Marianne Vos wist de massasprint te winnen en boekte daarmee haar tweede etappezege van deze ronde.

Dankzij de bonificatieseconden schoof Vos op naar de derde plaats in het klassement, achter winnares Visser en Nederlands kampioene Loes Gunnewijk (tweede).

Vos ging er vooraf vanuit dat de dagwinst het maximaal haalbare was. ''Een ploeg als HTC-High Road geeft die marge in de slotetappe niet meer prijs'', sprak ze.

''Ze hebben er hard voor gewerkt om elke aanval te pareren. Dan moet je omschakelen en aan de dagwinst gaan denken. We kunnen met de tweede en derde plaats in het eindklassement en twee ritzeges tevreden zijn."

"Bovendien zijn de wedstrijdkilometers meegenomen met het oog op de wereldbekerwedstrijden van volgende week: de Ronde van Drenthe op zaterdag en de Waalse Pijl op de woensdag daarop.''

Uitgelaten

Visser - die de voorlaatste etappe van de Energiewacht Tour won in Aduard - was ronduit uitgelaten na het behalen van haar eerste eindzege in een etappekoers.

''We rijden in deze ploeg heel vaak voor onze snelle kopvrouw Ina-Yoko Teutenberg, maar ik kwam zaterdag opeens in de positie om behalve de rit ook het eindklassement te winnen. De hele ploeg heeft zich voor mij ingespannen en ik heb zelf ook niemand meer laten rijden."

"Ik denk dat het ondertussen duidelijk is dat we op dit moment een hele sterke lichting Nederlandse rensters hebben. Het is niet alleen Vos die kan winnen, het kan ook Adrie Visser zijn.''