MIDWOLDA - Ina-Yoko Teutenberg heeft vrijdag de tweede etappe van de Energiewacht Tour gewonnen.

De Duitse sprintster van HTC won in het Groningse Midwolda de tweede massasprint op rij en deed dat ten koste van Kirsten Wild (tweede) en de Italiaanse wereldkampioene Giorgia Bronzini (derde).

Marianne Vos greep met haar vierde plaats net naast de bonificatieseconden en verloor daarmee de leiderstrui aan Teutenberg, die onderweg ook al seconden had gesprokkeld in een tussensprint. Teutenberg heeft in het klassement vier seconden voorsprong op Wild en zeven op Marianne Vos.

Een ontsnappingspoging van de Oekraïense Alona Androk - die maximaal 45 seconden wist te nemen op het peloton - dwong Vos’ ploeggenoten van Nederland Bloeit tot een uiterste inspanning.

Organisatie weg

Nadat Androk drie kilometer van het einde was teruggepakt, was daardoor de organisatie in de ploeg enigszins weg. Vos moest het vervolgens in de sprint alleen doen en strandde op plek vier.

''Geen schande, dit zijn buiten mij gewoon de drie snelste vrouwen van het peloton'', zei Vos. ''Eén klein foutje wordt dan genadeloos afgestraft. En Ina-Yoko was vandaag ook wel heel sterk. Ik kwam naast haar de bocht uit, maar zag haar daarna nog een keer versnellen. Die jump had ik niet meer in huis. Morgen proberen we het opnieuw.’’

Eindzege

Teutenberg wilde nog geen voorschot op de eindzege nemen. ''Ik kwam hier om minimaal één etappe te winnen. Dat is gelukt. Natuurlijk gaan we ook voor het eindklassement, maar dat wordt een secondenspel tot het einde, waarvan de uitkomst zich moeilijk laat voorspellen.’’ De Energiewacht Tour duurt nog tot en met zondag.