AMSTERDAM - Sebastien Rosseler heeft de Driedaagse van De Panne op zijn naam geschreven. De Belg won ook de afsluitende tijdrit. Rosseler volgt op de erelijst van de Driedaagse David Millar op. Hij is de eerste Belg op het palmares sinds Frederik Willems in 2009.

Rosseler bleef de Nederlander Lieuwe Westra van Vacansoleil-DCM 14 seconden voor. Westra, die in de ochtendrit de leiderstrui verspeelde aan de Belg Bert de Backer, eindigde ook in het eindklassement als tweede.

Niki Terpstra kwam ten val door een onverwachte windstoot. Het is nog onduidelijk wat de ernst van de blessure is. Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk bij de Nederlander van Quick Step.

De Driedaagse De Panne wordt traditioneel afgesloten met een tijdrit, die donderdag van start ging met slechts 56 renners.

Tijdslimiet

De UCI en de wedstrijdleiding hadden besloten om het peloton, bestaande uit 77 man, uit de wedstrijd te zetten vanwege het overschrijden van de tijdslimiet in de ochtendetappe.

De grote groep gooide er in de vlakke, korte etappe (111 kilometer) volledig met de pet naar en kwam op een achterstand van meer dan 25 minuten van de winnaars aan. Ruim buiten de toegestane tijd.

Een renner

Het uitsluiten van het peloton had tot gevolg dat de volledige Lampre-ploeg ontbrak in de afsluitende tijdrit. Ploegen als Cofidis en het thuisrijdende Topsport Vlaanderen hadden nog maar één renner in competitie.

Ook de Nederlandse ploegen Rabobank (4 man aan de start), Skil-Shimano (4) en Vacansoleil (2) verschenen uitgedund aan de start.

Westra

Voor Vacansoleil mocht Westra van start gaan in de bergtrui omdat de leider in het bergklassement, de Belg Laurens De Vreese, bij de 77 renners zat die uit koers waren gehaald.

Westra stond na de eerste drie etappes van De Panne tweede in het algemeen klassement achter leider Bert De Backer. De achterstand van de erkende Nederlandse tijdrijder bedroeg slechts twee seconde, waardoor hij als grote kanshebber voor de eindoverwinning te boek stond.