APELDOORN - Teun Mulder is erg tevreden met zijn bronzen plak op de keirin bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn. “Er stond best wat druk op de ketel, omdat we nog geen plak hadden", zegt een stralende Teun Mulder.

“Ik had de stukken gelezen dat wij middenmoot zijn en niet meedoen om de medailles. Dat had mij geprikkeld. En nu zijn we gelukkig van die hatelijke nul af.”

Hij trok de tegenvallende resultaten van de eerste drie dagen zich bijna persoonlijk aan. Mulder is het boegbeeld van de WK baan in Apeldoorn, op tien kilometer van zijn ouderlijk huis.

Mulder pakte zijn verantwoordelijkheid en bezorgde Nederland de eerste medaille. Hij greep brons op de keirin.

Super blij

“Ik ben super blij, voelde me toch verplicht hier een medaille te pakken. Fantastisch dat het is gelukt voor eigen publiek, dit voelt bijna alsof ik wereldkampioen ben geworden.”

Mulder is een grote meneer op de keirin, een spectaculair sprintonderdeel met zes renners tegelijk in de baan.

Vierde keer

De 29-jarige baanrenner stond in Apeldoorn voor de achtste keer op rij in de WK-finale en na de wereldtitel in 2005, zilver in 2008 en brons in 2009, was het vandaag voor de vierde keer raak.

De wereldtitel ging naar de Australiër Shane Perkins. “Dit geeft veel vertrouwen voor morgen. Ik kan heel onbevangen van start gaan op de kilometer-tijdrit. Ik hoop dat ik morgen voor een extraatje kan zorgen, ben gezien mijn vorm tot iets moois in staat.”

Wereldtitel

Op de kilometer werd Mulder in 2008 en vorig jaar wereldkampioen. Morgen kan hij zijn derde wereldtitel binnenhalen op dit onderdeel en zijn vierde uit zijn carrière.

De kilometer is echter geen olympisch onderdeel, de keirin is dat wel. “Met het oog op Londen is dit de bevestiging dat ik wereldtop ben op de keirin, dat onderdeel zal na dit WK het hoofddoel worden. Ik heb vertrouwen in mezelf dat ik volgend jaar ook iets moois kan laten zien op de keirin.”