PAPENDAL - UCI-voorzitter Pat McQuaid was aanvankelijk sceptisch over het toevoegen van BMX cross als olympische discipline. "Ik dacht dat het een lifestyle was, geen topsport."

Toen het internationaal olympisch comité aan de UCI vroeg te kijken of BMX aan de Spelen kon worden toegevoegd, was McQuaid nog bestuurder bij de internationale wielerunie onder voorzitter Hein Verbruggen.

Sceptisch

"Samen met veel andere collega's, die allemaal hun wortels in het wielrennen op de weg hebben, dachten we dat het iets als skateboarden was. Niet serieus te nemen", zei McQuaid bij de opening van de nieuwe olympische crossbaan op Papendal.

"En dat moesten wij olympisch gaan maken. Daar waren we wel een beetje sceptisch over."

Inmiddels is binnen de UCI iedereen overtuigd van de olympische status van de BMX. "Deze discipline is gewoon goed voor het wielrennen in het algemeen. Zo hoorde ik gister bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn dat een van de Nederlandse selectieleden begonnen was op een crossfiets."

Grotere rol

"Dat toont de kracht van deze sport aan. Het zorgt voor een aanwas van jong talent in de wielersport. Zo zien wij BMX ook wel een beetje. Renners die hier beginnen en dan later mogelijk doorgroeien naar andere disciplines, zoals op de baan."

McQuaid ziet voor de BMX in de toekomst zelfs een nog grotere rol op de Spelen. "We kijken naar de mogelijkheid om ook de BMX freestyle olympisch te maken."