PAPENDAL - UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft vrijdagochtend de nieuwe BMX crossbaan op Papendal geopend. Het parcours is een exacte kopie van de baan die volgend jaar bij de Olympische Spelen in Londen wordt gebruikt.

Op het trainingscomplex van NOCNSF werden door voorzitter André Bolhuis dan ook de gouden ambities van de Nederlandse equipe uitgesproken.

"Wij zijn als olympische bond echt onder de indruk van deze baan", lichtte Bolhuis toe. "NOCNSF is al sinds de aanloop naar de Spelen van Peking bezig om deze sport een boost te geven. Toen was het enkel mogelijk om een startheuvel aan te leggen. Nu hebben we de complete baan."

Aanwinst

"Het is echt een aanwinst voor Papendal. Deze trainingsbaan is zo goed dat er ook echt internationale wedstrijden op gereden kunnen worden. Eind mei vindt hier dan ook een World Cup plaats."

De voorzitter van het olympisch comité is niet van mening dat het organiseren van wedstrijden haaks staat op de gedachten achter trainingscomplex Papendal. "Dit blijft natuurlijk een trainingscomplex, maar als wij een grote internationale wedstrijd kunnen organiseren laten wij dat niet na."

Marcel Winters, voorzitter van de KNWU, benadrukt dat de BMX een belangrijke rol speelt binnen de wielerwereld. "Het zorgt voor een aanwas van jong talent in de wielersport."

"Wij zijn dan ook trots op de baan. Er ligt hier een topbaan. Ik wens de renners en coaches dan ook veel succes op weg naar goud in Londen."