CORDOBA - Oscar Freire kwam dinsdag tijdens de derde etappe van de Ruta del Sol nog te vroeg op kop om de sprint te winnen.

De coureur van Rabobank had woensdag in de vierde etappe wel succes. Freire bleef in de 174 kilometer lange rit van La Guardia de Jaén naar Córdoba de Fransman Jimmy Engoulvent voor. Aitor Galdos uit Spanje eindigde als derde.

De leiderstrui in de Spaanse rittenkoers bleef opnieuw in handen van de Spanjaard Markel Irizar.

Hij heeft één seconde voorsprong op de Belg Jurgen Van den Broeck. De Amerikaan Levi Leipheimer is derde op twee seconden achterstand van Irizar.

Achtste zege

Voor Rabobank was het de achtste zege in 2011. Freire had dit jaar nog niet eerder gewonnen. ''Dit is een overwinning van het vertrouwen'', zei ploegleider Erik Dekker op de website van de ploeg.

''Oscar sprak voor de start zijn volledige vertrouwen uit in Tom Leezer als gangmaker en die zette hem op 150 meter perfect af.''

Freire, die op het laatste rechte stuk even uit balans raakte, was blij dat hij zijn eerste overwinning binnen heeft. ''Ik ben nu al in goede vorm, maar de afgelopen dagen kwam het er door kleine foutjes niet helemaal uit'', vertelde hij.

Donderdag is de vijfde en laatste etappe in de Ruta del Sol.