AMSTERDAM - Er is binnen de Spaanse wielerbond twijfel ontstaan over de éénjarige schorsing van Alberto Contador. Enkele leden van de disciplinaire commissie van de Spaanse wielerbond zouden zich gevoelig tonen voor argumentatie van Contador.

De drievoudig winnaar van de Tour de France werd bestraft omdat hij in juli positief testte op het middel clenbuterol. Contador zegt dat hij onschuldig is en dat dit middel in zijn bloed kwam door het eten van vervuild vlees.

De Spaanse krant El Periódico bericht donderdag dat leden van de disciplinaire commissie vrezen dat de schorsing van Contador op juridische gronden ongedaan kan worden gemaakt. Het definitieve oordeel werd 9 februari verwacht, maar is er nog niet.

Verzachtende omstandigheden

Het dagblad schrijft verder dat de Spaanse wielerbond vindt dat voor de positieve test van Contador 'verzachtende omstandigheden' gelden en niet dat hij 'nalatig of onverantwoordelijk' is geweest. Op basis hiervan zou de renner juridisch gezien sterk staan.

Omdat de Spaanse wielerbond niet kan staven dat Contador een medisch product met clenbuterol gebruikte of een bloedtransfusie onderging, willen zijn advocaten het argument aanvoeren dat er factoren buiten Contador om een rol spelen bij de positieve test.

Op basis van deze argumenten vrezen enkele leden van de commissie dat de wielerbond een langslepende juridische procedure tegemoet gaat, waarvan de uitkomst niet zeker is. Daarom zouden ze hun mening willen bijstellen.