ALKMAAR - Negen baanrenners zijn zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen eind maart in Apeldoorn.

Kirsten Wild voegde zich donderdag door winst in de zogenoemde bike-off op het omnium - ten koste van Marianne Vos - bij de selectie voor de strijd om de regenboogtruien.

Bij de duurrenners hebben naast Wild ook Ellen van Dijk (individuele achtervolging), Jenning Huizenga (ploegachtervolging, mogelijk ook individuele achtervolging), Tim Veldt (omnium) en Peter Schep (puntenkoers, koppelkoers) een ticket voor het WK toebedeeld gekregen van bondscoach Robert Slippens. Dat liet de organisatie van het evenement donderdag weten.

Op de snelheidsnummers (sprint, teamsprint, keirin) komen bij de vrouwen Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar aan het vertrek. Ook Roy van den Berg en Teun Mulder zijn reeds aangewezen voor de sprintonderdelen. Hugo Haak en Yondi Schmidt moeten zich nog bewijzen voor sprintcoach René Wolff.

Haak gaat mee naar wereldbekerwedstrijden in Manchester. Voor Schmidt houdt Wolff op 4 maart een test in Apeldoorn. ''Yondi moet daar op twee onderdelen - de 200 meter met vliegende start en de kilometer tijdrit - een persoonlijk record rijden om aan te tonen dat hij vooruitgang heeft geboekt. Lukt dat, dan mag hij ook naar het WK'', aldus Wolff die met de sprinters aan het trainen is op Mallorca.